Lajčák hovoril s bývalými členmi EP aj o priebehu slovenského predsedníctva

NETKY.SK • 7 November 2016, 19:28 • 2 min
Lajčák hovoril s bývalými členmi EP aj o priebehu slovenského predsedníctva

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák prijal dnes v Bratislave delegáciu Asociácie bývalých členov Európskeho parlamentu (EPFMA).

slovakia

left justify in out

Členovia asociácie sa počas návštevy zaujímali o priority slovenského predsedníctva v Rade EÚ a hodnotenie jeho doterajšieho priebehu, diskutovali o otázkach budúcnosti Únie, o dopadoch súčasných kríz na európsku spoločnosť a o možných následkoch britského referenda o vystúpení z EÚ.

 

Minister M. Lajčák v diskusii vyzdvihol doterajšie úspechy SK PRES, medzi nimi podpísanie Parížskej klimatickej dohody, spustenie Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže a Bratislavský summit, ktorý odštartoval sebareflexiu európskeho projektu a konkrétne kroky k zlepšeniu situácie.

 

Bývalí europoslanci diskutovali s ministrom aj o otázkach brexitu a migrácie. Zhodli sa na potrebe zachovania dobrých vzťahov s Britániou aj po vystúpení z Únie. Pri téme migrácie a utečeneckej krízy minister M. Lajčák zdôraznil nutnosť hľadania spoločného postupu, ktorý musí byť dosiahnutý konsenzuálne so zreteľom na spoločenské, ekonomické a politické rozdiely medzi krajinami EÚ.

 

Pozornosť bola venovaná aj téme postavenia EÚ ako globálneho hráča, v ktorej sa obe strany zhodli na nutnosti dialógu s krajinami, ako sú Ruská federácia, Turecko či Čína. "Náš politický dialóg nesmie byť na úkor našich spoločných hodnôt," zdôraznil minister a zároveň apeloval na potrebu vyhnúť sa izolácii od východného sveta. Ocenil tiež skúsenosti bývalých poslancov EP, získané z mnohých výziev, ktorým museli počas svojho pôsobenia v EP čeliť.

 

Asociácia bývalých členov Európskeho parlamentu vznikla v novembri 2001. Jej cieľom je združovať bývalých europoslancov a ťažiť z ich skúseností a expertízy. V súčasnosti má 680 členov, pričom mnohí z nich sú naďalej činní vo verejnom živote, a tým napomáhajú pri šírení myšlienok prehlbovania európskej integrácie.

 

Trinásťčlennú delegáciu EPFMA v Bratislave viedol jej predseda, bývalý španielsky politik a predseda Európskeho parlamentu v rokoch 1989 - 1992, Enrique Barón Crespo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies