Lajčák: Hlavné témy Hodnotiacej konferencie boli o budúcnosti EÚ a bezpečnostných hrozbách

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 18:10 • 2 min
Lajčák: Hlavné témy Hodnotiacej konferencie boli o budúcnosti EÚ a bezpečnostných hrozbách

BRATISLAVA - Vývoj v Európskej únii a aktuálne bezpečnostné výzvy boli hlavnými témami 17. ročníka Hodnotiacej konferencie zahraničnej a európskej politiky SR za rok 2016, ktorá sa dnes konala v priestoroch Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

slovakia

left justify in out

Rok 2017 označil minister Miroslav Lajčák za zlomový, v ktorom sa môže rozhodnúť o budúcnosti Európy, pričom za aktuálne hrozby dnešnej doby označil zvýšené napätie, stratu rešpektu, nedodržiavanie medzinárodného práva, tvrdú mocenskú politiku, ale aj nárast nacionalizmu a extrémizmu. Ako podčiarkol, terorizmus mení náš spôsob života a uvažovania, aj keď si to nechceme otvorene priznať, a demokratické systémy v niektorých štátoch sa ocitli pod silným tlakom.

 

Slovensko podľa ministra oceňuje, že Európska komisia predložila Bielu knihu, ktorá obsahuje návrh piatich scenárov ďalšieho vývoja Európskej únie, ako príspevok do diskusie. "To znamená - nie je to Biblia, kde sa musíme prihlásiť k jednému z týchto scenárov. Je jasné, že výsledok bude nejakým prienikom," poznamenal s tým, že Slovensko chce v každom prípade byť v integračnom aj hodnotovom jadre Európskej únie.

 

Pri rokovaniach o vystúpení Veľkej Británie z EÚ za dôležité minister považuje to, aby sa nevytvorila atmosféra pomsty a arogancie, čo by negatívne ovplyvnilo budúce vzájomné vzťahy. V tejto súvislosti ako pozitívny príklad spomenul rozdelenie Československa. "Tá atmosféra, ktorá vtedy dominovala a ktorá položila základ dnešných vynikajúcich vzťahov, by naozaj mohla slúžiť ako inšpirácia," konštatoval M. Lajčák.

 

Podľa ministra je pre lepšie zvládnutie celosvetových výziev potrebné viac hovoriť otvorene, realisticky a kriticky so širokým spoločenským spektrom a smerom dovnútra krajiny zlepšiť komunikáciu o zahraničnej politike.

 

Na podujatí vystúpili tiež prezident SR Andrej Kiska a premiér Robert Fico, ktorí rovnako zdôraznili potrebu otvorenej diskusie o zahraničnopolitických témach. Ocenili priebeh a dosiahnuté výsledky minuloročného predsedníctva SR v Rade EÚ. V súvislosti s budúcnosťou Únie podporili koncept viacrýchlostnej Európy s tým, že Slovensko musí zostať tak ako doteraz v jadre integrácie.

 

Konferencia, ktorú pravidelne organizuje Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku v spolupráci s MZVaEZ SR, prispieva k rozvoju tradície pravidelného bilancovania zahraničnej a európskej politiky na politickej i odbornej úrovni.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies