Lajčák: Frekvencia rokovaní ministrov EÚ o Ukrajine je nedostatočná

NETKY.SK • 6 Február 2017, 12:59 • 2 min
Lajčák: Frekvencia rokovaní ministrov EÚ o Ukrajine je nedostatočná

BRUSEL/BRATISLAVA - Ministri zahraničných vecí Európskej únie (EÚ) sa zišli dnes v Bruseli pri rokovaniach o zhoršujúcej sa situácii na východe Ukrajiny i o podpore pre líbyjskú vládu národnej jednoty, čím chce EÚ prispieť k zníženiu migračných tokov z Afriky do Európy.

slovakia

left justify in out

Rade EÚ pre zahraničné veci predsedá šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová. Pred začatím rokovaní zdôraznila, že ministri budú mať intenzívne rokovania o situácii na Ukrajine, kde došlo k zhoršeniu pomerov. Pripomenula, že o situácii už hovorila s ruským šéfom diplomacie Sergejom Lavrovom a dnes sa stretne s ukrajinským vicepremiérom. Zdôraznila, že EÚ aj naďalej trvá na tom, že anexia Krymu bola nezákonná, zároveň plne podporuje implementáciu minských dohôd a čo najrýchlejšie ukončenie terajších bojov a pokračovanie mierového dialógu v tzv. normandskom formáte, ako aj na bilaterálnej úrovni medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou.

 

Mogheriniová dodala, že EÚ chce pokračovať vo svojej reformnej agende pre Ukrajinu, lebo má záujem na sociálno-ekonomickom rozvoji tejto krajiny.

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák v tejto súvislosti konštatoval, že Rada ministrov sa ukrajinskej kríze venuje až po dlhšom, 13-mesačnom období, čo je podľa jeho slov málo.

 

"Z nášho pohľadu najdôležitejšou témou je Ukrajina," priznal Lajčák. "Je to náš priamy sused a treba vedieť, čo EÚ ide robiť, lebo tá situácia nie je dobrá ani vo vojenskej oblasti, ani v politickej oblasti," zhodnotil situáciu.

 

Lajčák zároveň vyjadril radosť, že v EÚ už platí režim vízovej liberalizácie pre občanov Gruzínska, lebo "Gruzínci si splnili domácu úlohu", a vyjadril nádej, že čoskoro rovnaká situácia nastane aj pre občanov Ukrajiny.

 

Mogheriniová aj Lajčák dodali, že k ďalším bodom rokovaní patrí situácia v Líbyi, vzťahy s Egyptom a blízkovýchodný mierový proces, kde EÚ trvá na riešení v podobe dvoch nezávislých štátov.

 

Šéfka diplomacie EÚ zdôraznila, že pri rokovaniach s Líbyou sa treba pozerať ďalej, ako je migračná agenda a pripomenula európsku podporu regionálnemu úsiliu o dosiahnutie politickej stability v Líbyi, do čoho je zapojená aj Liga arabských štátov, Africká únia a OSN.

 

Pripomenula, že vďaka operácii Sophia zachránila EÚ v posledných mesiacoch vyše 32.000 ľudí na mori, počet obetí je však stále vysoký na mori a rovnako aj v púšti, preto EÚ musí pomôcť Líbyi pri budovaní jej spôsobilostí lepšie chrániť svoje hranice, riadiť migráciu a zlepšiť podmienky pre utečencov v táboroch na území tejto krajiny.

 

Lajčák v tejto súvislosti dodal, že Líbya je pre EÚ "pálčivá" v dôsledku veľkého prílevu migrantov z Afriky. Pripomenul dôležitosť spolupráce s Egyptom, ktorý treba vnímať ako dôležitého hráča v boji proti terorizmu a pri riešení migračnej krízy. Dnešné zasadnutie má pripraviť návštevu šéfa egyptskej diplomacie na marcové rokovanie Rady ministrov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies