Lajčák: Europoslanci musia byť viac na očiach

NETKY.SK • 6 Jún 2014, 12:03 • 2 min
Lajčák: Europoslanci musia byť viac na očiach

BRATISLAVA - Novozvolení slovenskí europoslanci musia byť viac na očiach a propagovať témy, ktorými sa v Bruseli zaoberajú.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes v Bratislave na konferencii o EÚ v roku 2014: Nové inštitúcie, nové reformy? minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Trinásťpercentná volebná účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu podľa neho svedčí o tom, že doterajším sa to až na výnimky nepodarilo.

 

"Neutešujme sa tým, že nízka účasť je prejavom spokojnosti," povedal Lajčák. "Naši europoslanci sú volení na Slovensku a majú hájiť záujmy Slovenska, obzvlášť ak je Slovensko pod tlakom." Občania podľa neho nezaregistrovali túto snahu. Celoeurópske výsledky volieb sú podľa Lajčáka vysvedčením od občanov za to, ako únia zvládla dve po sebe nasledujúce krízy: finančnú a ukrajinskú. Podľa neho by bolo veľmi zlé, ak by po týchto krízach nastala ešte aj kríza európskych inštitúcií. "Hašterenie je najhoršou odpoveďou," povedal. Únia musí v súčasnosti podľa Lajčáka klásť dôraz na päť oblastí: posilňovanie jednotného trhu, ekonomický rast a tvorba pracovných miest, racionálny pohľad na klimatické ciele, zjednodušenie regulácii a efektívnejšie čerpanie fondov. 

 

Únia by mala klásť väčší dôraz na princíp subsidiarity a nevytvárať regulácie v oblastiach, v ktorých to nie je potrebné. "Potrebujeme úniu, ktorej ľudia rozumejú," povedal Lajčák. Efektívnejšia a prehľadnejšia únia ukáže podľa Lajčáka občanom svoju skutočnú hodnotu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies