Lajčák: EÚ vie veľmi dobre, čo všetko musí Macedónsko urobiť a dokázať

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 06:34 • 2 min
Lajčák: EÚ vie veľmi dobre, čo všetko musí Macedónsko urobiť a dokázať

BRUSEL - Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák dnes večer v Bruseli predsedal Stabilizačnej a asociačnej rade EÚ-Macedónsko, ktorá nasledovala po rokovaniach Rady EÚ pre zahraničné záležitosti. Touto úlohou ho poverila šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, ktorá služobne odcestovala na dvojdňovú oficiálnu návštevu Maroka.

slovakia

left justify in out

V prípadoch, keď vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku zo služobných dôvodov nemôže predsedať podobným formátom, požiada o zastúpenie predsedajúcu krajinu v EÚ. Tou je v súčasnosti Luxembursko, ktoré však hostí neformálnu konferenciu ministrov vnútra a spravodlivosti z krajín EÚ, pričom SR je jednou z dvoch ďalších krajín v poradí, ktoré preberú štafetu polročného predsedníctva.

 

Lajčák v tejto súvislosti uviedol, že dnešné rokovanie v mene EÚ s partnermi z Macedónska možno vnímať ako vhodnú prípravu na naše predsedníctvo v EÚ v druhom polroku 2016. Podľa jeho slov pokiaľ ide o súčasný stav vzťahov medzi EÚ a Macedónskom, treba to vnímať v dvoch rovinách. Prvou je plnenie technických kritérií vyplývajúcich z asociačného a stabilizačného procesu, zatiaľ čo druhý vyplýva z riešenia zložitej politickej situácie v Skopje.

 

Obe témy sa prelínali dnešnými rokovaniami v Bruseli, pričom eurokomisár pre susedskú politiku Johannes Hahn dal jasný odpočet krokov a úloh, ktoré musia Macedónci splniť v jednotlivých oblastiach. Šéf macedónskej diplomacie Nikola Poposki vyjadril nádej, že súčasná politická dohoda sa odzrkadlí v priaznivej hodnotiacej správe Európskej komisie o integračnom pokroku Macedónska. Lajčák však upozornil, že k tomu nedôjde, ak macedónska strana nebude dôsledne implementovať dohodu z 2. júna a protokol z 15. júla.

 

"Jedno bez druhého by znamenalo, že táto krajina sa nemôže hýbať dopredu. Chceli sme ubezpečenie od našich partnerov, že budú postupovať v duchu toho, k čomu sa politickí lídri zaviazali," uviedol Lajčák v rozhovore pre TASR. Na otázku, či je najnovšia politická dohoda macedónskych politických strán udržateľná, Lajčák uviedol, že každá dohoda je taká pevná, aká je vôľa zúčastnených strán ju dodržiavať a taká vratká, ako je chýbajúca vôľa.

 

Lajčák spresnil, že EÚ teraz môže konkrétne sledovať postupnosť krokov pre normalizáciu situácie v Macedónsku. Už v polovici augusta má prísť prvý krok v podobe zriadenia volebnej komisie, v septembri sa očakáva návrat opozície do parlamentu a vymenovanie špeciálneho prokurátora. Cieľom sú objektívne, spravodlivé a demokratické parlamentné voľby naplánované na 24. apríla 2016, ktoré podľa Lajčáka nesmú byť "spochybniteľné".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona