Lajčák: EÚ verí, že dohoda s Iránom odvrátila hrozbu vývoja jadrovej zbrane

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 18:30 • 2 min
Lajčák: EÚ verí, že dohoda s Iránom odvrátila hrozbu vývoja jadrovej zbrane

BRUSEL - Európska únia ocenila dnes dohodu medzi svetovými mocnosťami a Iránom, ktorá podľa nej odvrátila hrozbu vývoja iránskej jadrovej zbrane.

slovakia

left justify in out

 V rámci bruselského zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti to dnes uviedol šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. 
     

Európski diplomati dnes prebrali širokú škálu tém: od dôraznejšej bezpečnostno-obchodnej podpory pre Tunisko, cez rokovania o vytváraní vlády národnej jednoty v Líbyi a znovuotvorenie mierového procesu na Blízkom východe, až po tému, ktorú dostal na rokovania ministrov Lajčák a to situácia v Republike Srbskej, ktorá v rámci Bosny a Hercegoviny hrozí "neprijateľným" inštitucionálnym referendom.
     

Na Rade ministrov ale dominovala minulý týždeň uzatvorená dohoda medzi Teheránom a svetovými mocnosťami ohľadom iránskeho jadrového programu, pričom diplomati ocenili prínos šéfky európskej diplomacie Federicy Mogheriniovej a európskych štátov zúčastnených na rokovaniach vo Viedni. 
     

"Privítali sme dohodu, ktorá je historická, plná niekoľkých dôležitých cieľov a dokazuje že najlepšie riešenie je diplomatické. Zastavili sme hrozbu toho, že Irán vyvinie jadrovú zbraň," skonštatoval Lajčák.
     

Táto dohoda podľa neho umožní zapojiť Irán, ktorý má veľký vplyv vo svojom regióne, aj do riešenia viacerých regionálnych problémov, vrátane krízy v Sýrii, Jemene či v ďalších krajinách. Lajčák zdôraznil, že EÚ by uvítala väčšiu a hlavne otvorenú angažovanosť Iránu pri geopolitických zmenách v tejto časti sveta. 
     

Na otázku, či nová dohoda ovplyvní aj slovensko-iránske vzťahy, Lajčák pripomenul, že obe krajiny boli v kontakte už pred uzavretím dohody. Dodal, že v roku 2014 navštívil Irán a že sú rozpracované viaceré obchodné, ale aj kultúrne programy spolupráce.
     

"Ďalší vývoj bude závisieť od toho, či sa podarí dohodu naozaj zaviesť (do praxe)," upozornil Lajčák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies