Lajčák: EÚ rýchlo zareaguje, ak na Ukrajine dôjde k použitiu násilia

NETKY.SK • 10 Február 2014, 18:46 • 2 min
Lajčák: EÚ rýchlo zareaguje, ak na Ukrajine dôjde k použitiu násilia

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí na dnešnom stretnutí v Bruseli prijali spoločné závery k situácii na Ukrajine, ktoré pripúšťajú aj použitie protiopatrení zo strany únie, ak by došlo k prípadom eskalácie násilia.

slovakia

left justify in out

Uviedol to slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Minister uviedol, že Rada EÚ pre zahraničné záležitosti v prijatých záveroch k aktuálnej situácii na Ukrajine zdôraznila princípy, o ktorých EÚ hovorí od začiatku politickej krízy na Ukrajine. Európski diplomati si podľa jeho slov želajú inkluzívny politický proces, prípravu slobodných volieb a potrebných ústavných zmien. Zároveň zdôraznili neprípustnosť násilných aktov a potrebu vyšetriť všetky doterajšie zločiny, ku ktorým došlo v priebehu politickej krízy, a potrestať ich vinníkov. 

EÚ je na druhej strane pripravená podieľať sa na ekonomickej pomoci pre Ukrajinu. "Sú tu dva nové elementy, o ktorých sa doteraz nehovorilo. Jeden je, že EÚ je okamžite pripravená zareagovať v prípade zhoršenia situácie. Je to isté varovanie, ak by niekto chcel siahnuť k násilným akciám. Ten druhý element sa týka toho, že sme pripravení podpísať asociačnú dohodu a dohodu o voľnom obchode a zdôrazňujeme, že tieto dohody nepovažujeme za konečný cieľ vo vzťahoch medzi EÚ a Ukrajinou," uviedol Lajčák.

Šéf slovenskej diplomacie zároveň dodal, že do záverov zasadnutia ministrov sa dostala aj veta, že každý štát musí mať právo prijímať suverénne rozhodnutia bez vonkajšieho nátlaku. Na otázku TASR, či reakcia EÚ v prípade zhoršenia situácie nadobudne podobu sankcií, Lajčák uviedol, že európski diplomati dnes nešpecifikovali povahu týchto opatrení. Dodal, že z diskusií ministrov vyplynulo viacero možností, avšak podľa neho EÚ nie je naklonená plošným sankciám.

"Cítili sme ale potrebu zdôrazniť, že ak by sa niekto chcel pohrávať s myšlienkou použitia násilia, či použitia krokov, ktoré nie sú kompatibilné s európskymi hodnotami, tak v tom prípade budeme rýchlo reagovať," uviedol Lajčák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona