Lajčák: EÚ potvrdila, že je jednotná voči Rusku a dianiu na východe Ukrajiny

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 08:27 • 2 min
Lajčák: EÚ potvrdila, že je jednotná voči Rusku a dianiu na východe Ukrajiny

BRUSEL - Európska únia dnes potvrdila svoju jednotu vo vzťahu k Rusku a k dianiu na východe Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Podporila tiež vládu národnej jednoty v Líbyi, snahy o oživenie blízkovýchodného mierového procesu a tiež pripravované rokovania o hlbšej spolupráci s Iránom. Po dnešnom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli to uviedol šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

 

Podľa jeho slov musí EÚ otvorene pomenovať veci, v ktorých s Ruskom nesúhlasí, a tiež budovať vlastnú odolnosť voči propagande.

 

"Treba trvať na tom, že sa minské dohody musia naplniť a že súčasťou tohto úsilia musí byť aj naša spolupráca s krajinami Východného partnerstva," uviedol Lajčák, podľa ktorého sa v tomto smere posilnila jednota EÚ.

 

Ministri zároveň vyzvali šéfku európskej diplomacie Federicu Mogheriniovú, aby sa na bilaterálnej úrovni viac angažovala v rokovaniach s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

 

Ohľadom situácie v Líbyi si diplomati EÚ vypočuli stanovisko osobitného predstaviteľa generálneho tajomníka OSN Martina Koblera, ktorý informoval o zložitej politickej, ekonomickej a bezpečnostnej situácii v tejto krajine a o ťažkostiach, s ktorými sa stretáva v snahe legitimizovať vládu národnej jednoty.

 

Ministri sa venovali aj situácii na Blízkom východe, pričom Francúzsko dnes prišlo s iniciatívou zvolať v lete regionálnu mierovú konferenciu. Podľa Lajčáka Francúzi získali len "opatrnú podporu", lebo EÚ nechce podrývať autoritu medzinárodného kvarteta, ktoré má tento proces na starosti.

 

Poslednou témou rokovaní diplomatov EÚ boli chystané zbližovanie sa s Iránom, kde členské štáty oznámili, čo od tohto procesu očakávajú a aké majú byť opatrenia prijímané na strane EÚ.

 

Na otázku TASR, či chystanú aprílovú delegáciu zástupcov EÚ do Iránu neohrozia možné sankcie po minulotýždňových testoch dvoch iránskych balistických rakiet, Lajčák uviedol, že ministri sa tejto téme venovali, avšak nie v kontexte prijímania nejakých sankcií.

 

"Slovensko podporuje dialóg s Iránom. Je to v súlade s tým celkovým procesom, čo znamená, že Irán splnil záväzky vo vzťahu k svojmu jadrovému programu. Vždy hovoríme, že dialóg je lepší ako jeho absencia. Ak by boli dôkazy, že pokusy s raketami jasne porušili iránske záväzky, tak by sme to museli riešiť. Zatiaľ to však boli len politické vyjadrenia," zhodnotil situáciu Lajčák.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona