Lajčák: EÚ musí byť vždy pripravená reagovať na bezpečnostné výzvy

NETKY.SK • 6 Február 2016, 18:25 • 2 min
Lajčák: EÚ musí byť vždy pripravená reagovať na bezpečnostné výzvy

BRATISLAVA - EÚ musí byť pripravená reagovať vždy, keď sa objavia bezpečnostné výzvy v jej susedstve, pretože vždy majú vplyv aj na bezpečnosť nás samotných.

slovakia

left justify in out

Povedal to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák počas neformálneho zasadnutia ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ v Amsterdame, kde sa vyjadrovali k závažným bezpečnostným a zahranično-politickým otázkam.


Ministri zahraničných vecí EÚ sa dnes stretli aj s partnermi z kandidátskych krajín EÚ, aby spoločne prebrali možnosti ďalšieho spoločného postupu a zefektívnenia spolupráce pri zvládaní migračnej krízy.

 

Za Slovensko sa na týchto diskusiách zúčastnil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok. Vo svojom vystúpení zdôraznil, že pre Slovensko je kľúčové, aby EÚ zabezpečila dôslednú ochranu svojej vonkajšej schengenskej hranice. "Aktuálny vývoj a pokračovanie migračnej vlny podčiarkujú nutnosť čo najrýchlejšieho vytvorenia a nasadenia Európskej pobrežnej a pohraničnej stráže, aby EÚ znovu nadobudla kontrolu na vonkajších hraniciach,“ zdôraznil Korčok. Dodal tiež, že ide o dôležitý nástroj únie vytvorený na pomoc tým členom EÚ, ktorí nedokážu zabezpečiť ochranu svojej hranice. "Preto je dôležité, aby sa Európska pobrežná a pohraničná stráž sfunkčnila oveľa skôr ako v júni,“ povedal Korčok.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona