Lajčák: EÚ je znepokojená situáciou na Ukrajine a vystríha pred násilím

NETKY.SK • 21 Január 2014, 06:41 • 2 min
Lajčák: EÚ je znepokojená situáciou na Ukrajine a vystríha pred násilím

BRUSEL/BRATISLAVA - Ministri zahraničných vecí EÚ budú počas svojho februárového zasadnutia v Bruseli komplexne rokovať o Ukrajine a o ďalších krajinách Východného partnerstva.

slovakia

left justify in out

Aj preto sa dnešné stretnutie diplomatov EÚ zameralo skôr na všeobecnejšie výzvy pre ukrajinskú vládu a ostatné strany zapojené do politickej krízy v tomto štáte. Povedal to šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

Minister zahraničných vecí SR uviedol, že situácia na Ukrajine sa dostala do diskusií na dnešnom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné záležitosti, avšak, ako to aj závery zo zasadnutia ministrov dokazujú, nedošlo k nejakej nečakanej zmene postoja EÚ k udalostiam na Ukrajine.

Lajčák spresnil, že vzhľadom na súčasnú situáciu a udalosti súvisiace s poslednou úpravou zákonov v Kyjeve sa nedalo nevenovať pozornosť tomu, čo sa tam deje. Dodal, že EÚ je znepokojená vývojom udalostí.

"Vyzývame všetky strany, aby rešpektovali základné ústavné práva, slobodu zhromažďovania, slobodu slova a, samozrejme, aby nebolo používané násilie," opísal Lajčák postoj EÚ. Rada ministrov zopakovala, že dvere EÚ pre Ukrajinu sú stále otvorené a ponuka únie pre zbližovanie stále platí. 

Rada ministrov sa bude "podstatnejšie" zaoberať situáciou na Ukrajine a všeobecne vo Východnom partnerstve počas februárového stretnutia. Dnes boli diskusie diplomatov skôr reakciou na to, čo sa práve deje v uliciach Kyjeva.

Na otázku TASR, či počas diskusií nepadla zmienka o možných sankciách voči Ukrajine, Lajčák uviedol, že zo strany niektorých členských štátov EÚ to naozaj zaznelo. Možnosť použiť sankcie padla hlavne v prípade jednotlivcov, ktorých aktivity by dokázateľne porušovali ľudské práva a demokratické hodnoty.

Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová v súvislosti s doterajšími násilnými prejavmi, ku ktorým došlo pri stretoch medzi poriadkovými silami a demonštrantami, uviedla, že zodpovedné osoby musí vláda postaviť pred súd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies