Lajčák: EÚ chce strategickejšiu spoluprácu s juhovýchodnou Áziou

NETKY.SK • 26 Júl 2016, 15:50 • 2 min
Lajčák: EÚ chce strategickejšiu spoluprácu s juhovýchodnou Áziou

BRATISLAVA - Záujem Európskej únie o strategickejšiu spoluprácu s krajinami juhovýchodnej Ázie tlmočil v mene EÚ minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák účastníkom ministerskej schôdzky v Laose.

slovakia

left justify in out

Na summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) vo Vientiane sa zúčastnil z poverenia vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú politiku Federiky Mogheriniovej, ktorú na podobných podujatiach zastupuje práve predsednícka krajina Rady EÚ. Lajčák počas pobytu v Laose reprezentoval EÚ na dvoch ministerských podujatiach - s thajským ministrom zahraničných vecí Donom Pramudwinaiom spolupredsedal konferencii ASEAN-EÚ a potom za EÚ vystúpil na Regionálnom fóre ASEAN-u so 17 regionálnymi partnermi, medzi ktorými boli napríklad USA, Rusko, Čína, Japonsko, Kanada či Austrália. Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie.


„Vzťahy so združením ASEAN sú pre Európsku úniu jednou z priorít a chceme ich posunúť na ešte vyššiu, strategickejšiu úroveň,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie pred rezortnými kolegami z desiatich členských krajín ASEAN-u. „EÚ chce, aby toto partnerstvo bolo aj politické a bezpečnostné a viedlo k spoločnému postupu pri riešení takých globálnych problémov, ako je terorizmus, klimatické zmeny, migrácia či prírodné katastrofy,“ dodal Lajčák. EÚ je pre ASEAN druhým najväčším obchodným partnerom a vôbec najväčším zahraničným investorom.


Na diskusii Regionálneho fóra ASEAN-u, na ktorom sa zúčastnilo ďalších 17 regionálnych aktérov, Lajčák v mene EÚ konštatoval, že "regionálne a globálne výzvy volajú po čoraz väčšej spolupráci medzi EÚ a členmi Regionálneho fóra ASEAN-u. EÚ je ochotná robiť viac v regióne a aj v spolupráci s jednotlivými partnermi z tohto regiónu". Podčiarkol pritom význam medzinárodného práva a multilateralizmu založenom na rešpektovaní pravidiel. Poukázal aj na to, že spoločný záujem všetkých účastníkov Regionálneho fóra spočíva v stabilizovaní situácie tak v Juhočínskom mori a na Kórejskom polostrove, ako aj v Afganistane, či Sýrii a Iraku.


Na okraj podujatí ASEAN-u šéf slovenského rezortu zahraničia absolvoval mnoho bilaterálnych stretnutí, napríklad s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, čínskym ministrom Wang Yim, kanadským ministrom Stephanom Dionom, japonským ministrom Fumiom Kišidom, nórskym ministrom Borgem Brendem či austrálskou ministerkou zahraničných vecí Julie Bishopovou.

 

Partneri sa v týchto diskusiách zaujímali predovšetkým o aktivity a postoje slovenského predsedníctva v Rade EÚ k aktuálnym európskym otázkam, vrátane odchodu Británie z EÚ. Témou rokovaní boli aj vzťahy a spolupráca EÚ s uvedenými krajinami a tiež výmena názorov na globálne otázky ako migrácia, terorizmus a celková situácia na medzinárodnej scéne.


ASEAN združuje desať štátov juhovýchodnej Ázie, a to Brunej, Kambodžu, Indonéziu, Laos, Malajziu, Mjanmarsko, Filipíny, Singapur, Thajsko a Vietnam. Regionálne fórum ASEAN-u tvorí aj ďalších 17 partnerov. Regionálne fórum ASEAN-u predstavuje pre EÚ jedinú regionálnu platformu na diskusiu o bezpečnostných výzvach v Ázii a Tichomorí. Na tomto fóre je jedno z najpočetnejších zastúpení ministrov zahraničných vecí po Valnom zhromaždení OSN.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies