Lajčák: EÚ bude k Moldavsku naďalej pristupovať podľa politických činov

NETKY.SK • 14 November 2016, 17:37 • 2 min
Lajčák: EÚ bude k Moldavsku naďalej pristupovať podľa politických činov

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí EÚ dnes v Bruseli diskutovali aj o programe Východné partnerstvo, o príprave budúcoročného summitu EÚ so šiestimi postsovietskymi krajinami a zhodnotili situáciu jednotlivých krajín tohto regiónu vrátane Moldavska, kde v nedeľňajších prezidentských voľbách vyhral prívrženec užších vzťahov s Moskvou, socialistický kandidát Igor Dodon.

slovakia

left justify in out

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák v rozhovore pre TASR upozornil, že treba byť opatrný s "nálepkovaním" kandidátov, lebo v EÚ často a rýchlo dávame politikom nálepky pre a proti.

 

"Tie prezidentské voľby boli pokračovaním trendu, ktorý v Moldavsku vidíme. A to je, že politici, ktorí dostali označenie, že sú proeurópski, stratili dôveru verejnosti a európska myšlienka sa začala skôr spájať s korupciou než so zlepšením života občanov," zhodnotil situáciu Lajčák. Pripomenul, že vývoj v tejto krajine od posledných parlamentných volieb prebiehal tak, že sa často menili vlády a preto nemôžeme byť prekvapení z výsledku prezidentských volieb.

 

Predvolebná kampaň v Moldavsku sa niesla v duchu súboja medzi podporovateľmi užších vzťahov s Moskvou a tými, ktorí si naďalej želajú začlenenie tejto bývalej sovietskej republiky do EÚ. Na otázku, aký bude postoj Bruselu k povolebnému Moldavsku, Lajčák upozornil, že sa nič nezmení.

 

"Pokiaľ ide o náš postoj k Moldavsku, ten bude taký istý, ako bol doposiaľ. To znamená, že budeme hodnotiť politikov podľa konkrétnych krokov. Žiadne sľuby, žiadne gestá, konkrétne výsledky a EÚ bude podľa toho k tomu pristupovať," spresnil Lajčák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies