Lajčák: EÚ a Balkán sa môžu spoločne venovať migrácii, terorizmu i energetike

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 08:46 • 2 min
Lajčák: EÚ a Balkán sa môžu spoločne venovať migrácii, terorizmu i energetike

BRUSEL – Západnému Balkánu, rokovaniu s egyptským ministrom zahraničných vecí Sámihom Hasanom Šukrím a bezpečnosti sa dnes venovali šéfovia diplomacií a obrany členských štátov EÚ. Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák privítal, že dnešné rokovania boli po dlhom čase o Balkáne, s ktorým môže EÚ riešiť problémy spoločne.

slovakia

left justify in out

Podľa šéfa slovenskej diplomacie bol západný Balkán predmetom rokovania ministrov zahraničných vecí naposledy pred dvoma rokmi, čo dokazuje, že tento región nebol v ostatnom čase v centre záujmu. Na druhej strane uviedol, že takmer všetci privítali turné vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federiky Mogheriniovej na západnom Balkáne a označili ho za užitočné.

 

"Prakticky vo všetkých vystúpeniach vrátane môjho zaznievalo veľmi jednoznačne, že Európska únia sa musí angažovať viac, musíme byť viac viditeľní, viac prítomní, že naša ponuka ja tá najlepšia - to znamená európska perspektíva – ale stráca istú kredibilitu vyjadreniami aj európskych predstaviteľov, ktorí hovoria o tom, že to nie je na programe dňa, že sa potom nemôžeme čudovať, že ten priestor, ktorý my vyprázdňujeme, tak iní hráči zapĺňajú," uviedol na margo Balkánu Lajčák.

 

Zdôraznil, že európska angažovanosť na Balkáne Únii umožňuje riešiť spoločné problémy, napríklad migráciu, terorizmus alebo energetiku.

 

Azda najzložitejšia situácia je v Macedónsku, ktoré sa už mesiace zmieta v hlbokej politickej kríze. Víťazná strana VMRO-DPMNE (Vnútorná macedónska revolučná organizácia - Demokratická strana macedónskej národnej jednoty) od decembrových predčasných volieb nedokázala zostaviť vládu, ale tamojší prezident Gjorge Ivanov odmieta zostavením kabinetu poveriť socialistov, ktorá skončili druhí.

 

"Pokiaľ neexistuje dohoda, alebo možnosť dohody vnútri krajiny, treba sa obrátiť na európske inštitúcie, na Európsku úniu, na Benátsku komisiu a následne rešpektovať tie odporúčania, ktoré dostanú," uviedol Lajčák. Konanie predstaviteľov politických strán etnických Albáncov žijúcich v Macedónsku, ktorí sa o ďalšom postupe radili v albánskej metropole Tirana, považuje za "nešťastné".

 

Ministri EÚ počas obeda diskutovali s egyptským šéfom diplomacie Sámihom Hasanom Šukrím. Lajčák pripomenul, že to bol veľmi otvorený rozhovor a Slovensko prispelo k príchodu egyptského ministra do Bruselu.

 

"Hovorili sme o úlohe Egypta v štyroch oblastiach: migrácia, boj proti terorizmu, regionálne výzvy – Blízky východ, Líbya – a tiež dodržiavanie princípov právneho štátu a ľudských práv. Z môjho pohľadu bolo dobré počuť názory veľmi kompetentného partnera, lebo Egypt je vážny hráč v týchto témach," uviedol minister.

 

Členské štáty sa dnes dohodli na vytvorení spoločného riadiaceho a plánovacieho vojenského strediska EÚ (MPCC). Stredisko bude vytvorené z aktuálneho vojenského personálu v rámci Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ), ktorú vedie Federica Mogheriniová.

 

Lajčák zopakoval postoj Slovenska, ktoré podporuje znovuzvolenie Donalda Tuska do funkcie predsedu Európskej rady, nezávisle na postoji Varšavy. Poľsko odmieta Tuska a navrhlo vlastného kandidáta, europoslanca Jaceka Saryusza-Wolského.

 

"Samozrejme, nie je to šťastné a nie je to dobré pre Európsku úniu, keď človek, ktorý je kandidátom do takej vysokej kľúčovej pozície nemá podporu vlastnej krajiny," vyhlásil slovenský minister.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies