Lajčák: EÚ a ASEAN zintenzívnia spoluprácu smerom k strategickému partnerstvu

NETKY.SK • 14 Október 2016, 17:43 • 2 min
Lajčák: EÚ a ASEAN zintenzívnia spoluprácu smerom k strategickému partnerstvu

BANGKOK - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák v piatok v Bangkoku na ministerskom zasadnutí EÚ-ASEAN zastupoval Európsku úniu z poverenia vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú politiku Federiky Mogheriniovej.

slovakia

left justify in out

„Európska únia je plne odhodlaná pozdvinúť partnerstvo s krajinami Zrduženia juhovýchodnej Ázie (ASEAN) na strategickú úroveň,“ zdrôraznil Lajčák. Ministerská schôdzka EÚ-ASEAN sa koná každé dva roky a predstavuje príležitosť na zhodnotenie tesného partnerstva oboch zoskupení a dohodnúť sa na ďalších krokoch a budúcom smerovaní vzájomnej spolupráce.

 

„Na tomto zasadnutí sme ocenili pokrok, ktorý sa podarilo dosiahnuť v uplynulom období nielen v intenzite našej spolupráce, ale aj pri rozširovaní jej záberu a identifikovaní potenciálu na jej ďalšie prehĺbenie v budúcnosti ,“ konštatoval minister M. Lajčák. „Zároveň sme sa dohodli na tom, že zintenzívnime úsilie smerom k povýšeniu nášho vzájomného partnerstva na strategickú úroveň a to posilnením spolupráce tak v tradičných oblastiach ako aj v politických a bezpečnostných otázkach,“ informoval minister M. Lajčák.

 

Oblasti tradičnej spolupráce krajín EÚ a ASEANu zahŕňajú obchod, konektivitu, rozvojovú asistenciu, energetiku, či výskum. V poslednom období sa rozširila aj na oblasti ako námorná bezpečnosť či manažment hraníc a boj proti terorizmu. Ministri na 21. ministerskom zasadnutí EÚ-ASEAN tiež zhodnotili vývoj vo vnútri EÚ a ASEANu a prediskutovali výzvy, ktorým v súčasnosti čelí región juhovýchodnej Ázie ale aj Európa: terorizmus, klimatické zmeny a nárast extrémizmu a radikalizácie najmä mladých ľudí.

 

Ministri tiež rokovali o posilnení ekonomických väzieb, keďže EÚ a ASEAN sú pre seba navzájom významnými obchodnými partnermi. EÚ je zároveň najväčším investorom v krajnách ASEANu. V súčasnosti sa EÚ sústredí na uzatvorenie dohôd o voľnom obchode s jednotlivými členmi ASEAN pričom dlhodobý cieľ je vytvoriť zónu voľného obchodu medzi EÚ a ASEANom.

 

Na okraj ministerského zasadnutia rokoval minister M. Lajčák v mene EÚ s ministrom zahraničných vecí Laosu Saleumxayom Kommasithom o konkrétnych projektoch spolupráce EÚ s Laosom a o ďalšom posilnení vzájomného dialógu a konkrétnej spolupráce zameranej na ekonomický a sociálny rozvoj v tejto krajine. Bangkokská schôdzka je v priebehu štyroch mesiacov už druhé podujatie medzi EÚ a ASEANom, na ktorom minister M. Lajčák zastupoval EÚ. V júli sa tiež v pozícii predsedníckej krajiny Rady EÚ zúčastnil v Laose na postministerskej konferencii a regionálnom fóre ASEANu s EÚ.

 

Konanie ministerskej schôdzky v Bangkoku poznamenalo oficiálne oznámenie o úmrtí thajského kráľa Pchúmipchóna Adundéta v predvečer zasadnutia. Minister M. Lajčák v tejto súvislosti v mene EÚ i bilaterálne v mene Slovenska kondoloval thajským partnerom a vyjadril úprimnú sústrasť kráľovskej rodine i thajskému ľudu. ASEAN združuje 10 štátov juhovýchodnej Ázie - Brunej, Kambodžu, Indonéziu, Laos, Malajziu, Myanmar, Filipíny, Singapur, Thajsko a Vietnam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona