Lajčák: EK by si nemala monopolizovať právomoc rozhodovať o téme migrácie

NETKY.SK • 9 September 2015, 12:24 • 2 min
Lajčák: EK by si nemala monopolizovať právomoc rozhodovať o téme migrácie

BRATISLAVA - Návrh predsedu Európskej komisie (EK) Jeana-Claude Junckera, ktorý dnes predstavil na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu, má viaceré pozitívne momenty. Po dnešnom rokovaní vlády to uviedol šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

Vyzdvihol potrebu pomoci a solidarity, posilnenie návratovej politiky, ako aj snahu viac riešiť problémy v tých krajinách, kde vznikajú. Slovensko má však k danému návrhu dve námietky. Ako upozornil Lajčák, ide o natoľko citlivú otázku, že by si komisia nemala monopolizovať právomoc o tom rozhodovať. "Je to niečo, o čom by mali rozhodovať demokraticky zvolení lídri Európskej únie," dodal s tým, že predmetný návrh dáva do rúk Európskej komisie obrovské právomoci, ktorá k tomu pristupuje ako k administratívnemu procesu.

 

"Po druhé, krajiny Vyšehradskej štvorky vrátane Slovenska nevidia mechanizmus povinných kvót ako riešenie problému. V tejto súvislosti máme veľa otázok vrátane toho, že samotní migranti ich nechcú," zdôraznil. Poukázal napríklad na to, že cez víkend prešlo cez Rakúsko 14.000 migrantov, z ktorých iba 730 tam požiadalo o azyl.

Téma riešenia migračnej problematiky bude ako prvý bod programu najbližšej schôdze Národnej rady SR, ktorá sa začína v stredu 16. septembra. "Dávame dohromady náš balík návrhov. Odmietam obviňovanie Slovenska z toho, že by sme neboli solidárni. Sme solidárni a chceme riešenie, ktoré nebude falošnou solidaritou alebo riešením naoko," avizoval Lajčák.

 

Na otázku, či Slovensko bude trvať na tom, že prijme len sýrskych kresťanov, reagoval, že išlo o nešťastné vyjadrenie, ktoré nebolo podľa jeho hlbokého presvedčenia myslené tak, ako odznelo. "Naša pozícia nikdy nebola o tom, že by sme rozdeľovali migrantov podľa rasy, etnicity, náboženstva. Rozdeľujeme ich podľa toho, kto potrebuje našu pomoc a sme ju pripravení dať," deklaroval.

 

Rokovať o tejto problematike budú v piatok 11. septembra v Prahe aj šéfovia diplomacií Vyšehradskej štvorky s kolegami z Nemecka a Luxemburska.

 

Juncker dnes vyzval Európu, aby sa nebála súčasného bezprecedentného prílevu žiadateľov o azyl, keďže prichádzajúci migranti predstavujú len zlomok (0,11 percenta) celkovej populácie EÚ. Celé bremeno prichádzajúcich utečencov nemôžu podľa neho niesť len niektoré členské štáty. Vyjadril preto želanie, aby ministri vnútra EÚ na zasadnutí v Bruseli 14. septembra schválili plán na núdzové prerozdelenie 160.000 migrantov. Tento mechanizmus by mal byť povinný.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies