Lajčák: Eastring rieši aj okamžité potreby energetickej nezávislosti Bulharska

NETKY.SK • 5 Marec 2015, 13:41 • 2 min
Lajčák: Eastring rieši aj okamžité potreby energetickej nezávislosti Bulharska

BRATISLAVA – Plynovod Eastring rieši aj okamžité potreby energetickej nezávislosti Bulharska.

slovakia

left justify in out

"Zároveň dopĺňa chýbajúci kus infraštruktúry, ktorý nám prepája severo-južné a západo-východné prepojenia," uviedol dnes na brífingu na pôde svojho rezortu podpredseda vlády SR a šéf Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Miroslav Lajčák (nominant Smer-SD) po rokovaní s ministrom zahraničných vecí Bulharska Danielom Mitovom.

 

Plánovaným plynovodom by podľa slovenského ministra mohol plyn tiecť ktorýmkoľvek smerom a znižuje tiež závislosť, ktorá u Slovenska aj Bulharska "je prakticky výlučná od jedného dodávateľa". "Aj po dnešných rokovaniach bude bulharskej strane jasnejšie, aké sú výhody tohto projektu a ako ich vnímame my. Naozaj sú to výhody vzájomné. Tento projekt má navyše podporu vlády SR," priblížil.

 

Slovensko aj Bulharsko patria podľa Lajčáka medzi krajiny, ktorých sa európske riešenie energetiky dotýka viac ako ostatných členských krajín EÚ. "Pre nás je dôležité, aby každé energetické riešenie bolo v súlade s európskymi štandardami a aby nikoho nezvýhodňovalo či zvýhodňovalo," doplnil.

 

"Pokiaľ ide o detaily, vrátane financovania (Eastringu), čo nie je detail, ale je to technický aspekt, je jasné, že všetci bojujú aj za svoje národné záujmy. Je však dôležité, aby výsledok bol výhodný pre každého z nás. Nechcem sa púšťať do špekulácií na témy, ktoré mi nepatria, napríklad do financovania projektu. Máme pochopiteľne záujem, aby si Európska únia osvojila aj túto koncepciu a aby sa do nej zapojila aj prostredníctvom financovania," dodal k projektu plynovodu Eastring Lajčák.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies