Lajčák: Dozrel čas na reformu protiteroristickej architektúry OSN

NETKY.SK • 27 Júl 2017, 16:40 • 2 min
Lajčák: Dozrel čas na reformu protiteroristickej architektúry OSN

BRATISLAVA - Dozrel čas na reformu protiteroristickej architektúry OSN, ktorá by mala stáť v prvej línii boja proti terorizmu. Jej úlohou je stanoviť príslušné normy a medzinárodné inštitucionálne rámce kooperácie s regionálnymi organizáciami a ďalšími partnermi. Povedal to dnes (27. júla) minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák v Bratislave na stretnutí s novovymenovaným námestníkom generálneho tajomníka OSN pre boj proti terorizmu Vladimírom Ivanovičom Voronkovom.

slovakia

left justify in out

Partneri sa zhodli, že terorizmus a násilný extrémizmus predstavujú globálnu bezpečnostnú hrozbu. M. Lajčák v tejto súvislosti vyjadril plnú podporu iniciatívam a aktivitám pre boj proti terorizmu, a vyjadril pripravenosť spolupracovať s novovytvoreným Úradom OSN pre boj proti terorizmu počas nadchádzajúceho 72. zasadnutia VZ OSN.


„V systéme OSN existuje celá sieť inštitúcií, ktoré sa takým či iným spôsobom venujú boju proti terorizmu. Aj terorizmus však mení svoju tvár a vyvíja sa. Je preto potrebné pružnejšie reagovať na meniace sa prostredie a adaptovať naň už existujúce antiteroristické nástroje, respektíve zdokonaľovať ich a vyvíjať nové,“ povedal M. Lajčák, ktorý pripomenul, že k zintenzívneniu vzájomnej komunikácie dôjde v prvej polovici roka 2018, kedy bude Valné zhromaždenie OSN prijímať 6. revíziu tzv. Globálnej protiteroristickej stratégie. 

 

„Terorizmus a násilný extrémizmus sú globálne výzvy, ktoré prekračujú hranice štátov či kultúr. Neslobodno ich spájať s vierou, štátnou alebo etnickou príslušnosťou. Kľúčovú úlohu tu musí zohrávať prevencia, predovšetkým boj proti radikalizácii mladých ľudí,“ uviedol minister, ktorý s námestníkom generálneho tajomníka OSN hovoril aj o svojich prioritách vo funkcii predsedu nadchádzajúceho 72. zasadnutia VZ OSN.

 

Generálny tajomník OSN António Guterres vymenoval V. Voronkova za svojho námestníka pre boj proti terorizmu dňa 21. júna 2017. Funkcie sa oficiálne ujme v priebehu septembra po tom, ako ukončí svoje pôsobenie na pozícii stáleho predstaviteľa Ruskej federácie pri medzinárodných organizáciách vo Viedni. Novovytvorený Úrad OSN pre boj proti terorizmu je výsledkom reformy protiteroristickej architektúry OSN, jeho šéf formálne zastreší 38 entít pôsobiacich v oblasti boja s terorizmom na pôde OSN.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies