Lajčák: Donald Trump je prezident diskontinuity

NETKY.SK • 9 November 2016, 12:35 • 2 min
Lajčák: Donald Trump je prezident diskontinuity

BRATISLAVA – Americkí voliči sa rozhodli, zvolili si človeka, ktorého chcú vidieť na čele svojej krajiny, my toto rozhodnutie rešpektujeme. Dnes to povedal na margo novozvoleného prezident Spojených štátov amerických Donalda Trumpa minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Blahoželáme víťazovi a sme pripravení s ním pracovať. Otázka, ktorá nás teraz zaujíma je, aká bude vzdialenosť medzi Donaldom Trumpom kandidátom a Donaldom Trumpom prezidentom, pretože tá vzdialenosť je vždy. Jedna vec sú nejaké predstavy a sľuby a druhá vec sú praktické mantinely, ktorými je každý štátnik vrátane amerického prezidenta viazaný," uviedol minister Lajčák.

 

Nechcel sa púšťať do špekulácií, ale domnieva sa, že nie je potrebné nejakým spôsobom dramatizovať, alebo nafukovať to, čo odznelo v kampani, keďže podľa neho je bežné, že v kampaniach odznievajú veci, ktoré potom nie sú súčasťou reálnej politiky.

 

"Jedna vec, ktorá je nespochybniteľná, a ktorú tieto voľby potvrdili, je, že naozaj narastá v demokratických krajinách a spoločnostiach pocit frustrácie občanov a nespokojnosť voličov s tým, čo my považujeme za štandardné," upozornil šéf slovenskej diplomacie, pričom podľa neho tento fakt nie je možné ignorovať.

 

Príčinu vidí v tom, že ľudia sa cítia odcudzene od politiky a politikov, majú pocit, že politici neriešia ich problémy, že riešia veci, ktorým oni nerozumejú a narastá priepasť medzi chudobnými a bohatými.

 

"Prezident Trump nie je prezidentom kontinuity v americkej vnútornej a zahraničnej politike. Ako som povedal, otázka je, aká veľká bude diskontinuita, alebo respektíve kde nájde Trump svoje miesto medzi tým, čo hovoril v kampani a medzi tým, aká je americká voličská realita, aký je americký systém váh a protiváh, tie záväzky do ktorých vstúpi a ktoré preberie, toto si musí on vyriešiť. Ľudia majú od neho veľké očakávania na základe toho, čo hovoril v kampani a zároveň svet, jeho partneri, vrátane Európy majú očakávania od prezidenta Spojených štátov. Toto si bude musieť on zodpovedať, ale toto nie je prezident kontinuity, toto je prezident diskontinuity," zdôraznil minister Lajčák.

 

Ako povedal, vo vzťahu k NATO sa Donald Trump pozerá na politické záležitosti ako podnikateľ. "Keď budeme hovoriť o vzťahoch so spojencami v NATO, tak asi jeho filozofia je, čo sú oni pripravení urobiť pre tento vzťah. Asi by bolo naivné si myslieť, že sa môžeme viesť na chrbte Spojených štátov," uzavrel Lajčák.

 

Domnieva sa, že víťazstvo takéhoto politika v krajine, akou sú Spojené štáty, určite bude mať svoj dopad aj na politickú scénu v EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies