Lajčák dnes otvoril 72. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN

NETKY.SK • 13 September 2017, 08:03 • 2 min
Lajčák dnes otvoril 72. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN

NEW YORK - V New Yorku sa začalo v noci na dnes 72. zasadnutie Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN), ktorému predsedá minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom na svojej internetovej stránke OSN. Lajčák vo svojom otváracom prejave pred zástupcami 193 krajín sveta uviedol, že jeho viera vo víťazstvo "kompromisu nad konfliktom" bude počas nadchádzajúceho roka z času na čas vystavená skúškam, avšak napokon určite zvíťazí.

 

Slovenský minister zahraničných vecí zároveň vyslovil presvedčenie, že 72. zasadnutie VZ OSN, ktoré sa skončí v septembri 2018, zohrá nezastupiteľnú úlohu pri realizácii jeho predstavy o lepšej OSN, a teda aj lepšom svete. Nadchádzajúci rok, počas ktorého bude VZ OSN predsedať, označil Lajčák za rok premiér.

 

"Zvoláme prvé stretnutie na vysokej úrovni súvisiace s prelomovými rezolúciami o udržiavaní mieru, ktoré boli prijaté vlani. Mnohé štáty čoskoro podpíšu prvú dohodu o odstránení jadrových zbraní, ako aj prvú medzinárodnú dohodu o eliminovaní sexuálneho vykorisťovania a zneužívania počas mierových misií," povedal šéf slovenskej diplomacie.

 

"Bude to však aj rok pokračovaní, čo je pravdepodobne ešte dôležitejšie. Premiéry priťahujú fotografov a sú dôvodom na oslavy. Pokračovania neraz prinášajú výzvy a komplikácie," priblížil slovenský minister zahraničných vecí, pričom zdôraznil, že v nadchádzajúcom roku nesmie OSN poľaviť v tempe implementácie a financovania Cieľov udržateľného rozvoja. Dodal, že OSN musí zabezpečiť, aby parížska klimatická dohoda bola zapracovaná do národných, regionálnych a medzinárodných právnych rámcov.

 

"Naše záväzky zo včerajška si musíme plniť dnešnými činmi. Nesmieme dopustiť, aby správy, podujatia či rezolúcie minulosti skončili v archívoch OSN. Musíme pokračovať v práci na implementácii ich záverov," povedal na úvod 72. zasadnutia VZ OSN jeho predseda, slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies