Lajčák: Diplomatická prítomnosť v zahraničí je pre Slovensko nevyčísliteľná

NETKY.SK • 8 Apríl 2014, 20:47 • 2 min
Lajčák: Diplomatická prítomnosť v zahraničí je pre Slovensko nevyčísliteľná

TBILISI - Slovensko už má svoje diplomatické zastúpenie v Gruzínsku. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák dnes spolu so svojou rezortnou partnerkou Majou Pandžikidzeovou slávnostne otvoril v Tbilili zastupiteľský úrad SR.

slovakia

left justify in out

Pri tejto príležitosti tiež odovzdal riaditeľke miestnej základnej školy mikrogrant z prostriedkov slovenskej oficiálnej rozvojovej pomoci v hodnote 5000 eur.
     

Gruzínsko doteraz pokrýval zastupiteľský úrad SR v tureckej Ankare. Ako pre TASR uviedol Lajčák, otvorenie veľvyslanectva bolo logickým krokom, keďže Východné partnerstvo patrí k jednej zo slovenských zahraničnopolitických priorít. "Chceme v nich byť aj priamo prítomní," poznamenal s tým, že v súčasnosti má SR ambasádu v štyroch zo šiestich krajín Východného partnerstva – na Ukrajine, v Bielorusku, od minulého roku v Moldavsku a teraz už aj v Gruzínsku.
     

Veľvyslanectvo začalo svoju činnosť 24. marca, jeho vedúcim je Rudolf Michalka. Sídli v priestoroch Delegácie EÚ. Ide o prvý prípad takejto spolupráce medzi Slovenskom a úniou. Podľa Lajčáka je to model modernej európskej zahraničnej služby, ktorý sa dnes presadzuje. "Znamená to, že šetríme náklady za prenájom a údržbu budovy, pričom budeme využívať aj logistickú podporu delegácie EÚ," vysvetlil.
     

Ako pripomenul, Slovensko doteraz nebolo v troch krajinách južného Kaukazu (Arménsko, Azerbajdžan, Gruzínsko) vôbec prítomné, a to napriek tomu, že ide o nesmierne zaujímavý geopolitický priestor. "Takže Gruzínsko sme si istým spôsobom zvolili ako našu základňu a očakávam od toho rozšírenie našich kontaktov," dodal.
     

Označil ho za zaujímavú krajinu pre slovenských podnikateľov, pričom má vedomosť o minimálne jednej veľkej investícii SR v Gruzínsku v oblasti cestovného ruchu. Dnes napríklad slávnostne otvoril Aqua Park Gino neďaleko Tbilisi. Ide o najväčšiu slovenskú investíciu v Gruzínsku v objeme viac ako 20 miliónov eur. "Je zásadný rozdiel v tom, či ste v niektorej krajine každodenne, vnímate príležitosti a dávate dohromady potenciálnych partnerov, alebo či to sledujete na diaľku. Podľa môjho presvedčenia je diplomatická prítomnosť nevyčísliteľná," upozornil Lajčák.

     

V tomto roku plánuje ministerstvo presunúť svoje veľvyslanectvo v africkej Nigérii do priestorov Delegácie EÚ. "Zostaneme tam prítomní, ale ušetríme prevádzkové náklady a personál," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies