Lajčák: Dá sa predpokladať, že mierový proces bude v Izraeli na druhej koľaji

NETKY.SK • 7 December 2014, 10:03 • 2 min
Lajčák: Dá sa predpokladať, že mierový proces bude v Izraeli na druhej koľaji

BRATISLAVA/JERUZALEM - Po vyhlásení predčasných parlamentných volieb v Izraeli sa dá podľa šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka predpokladať, že blízkovýchodný mierový proces bude na druhej koľaji.

slovakia

left justify in out

Marcové voľby sú dôsledkom krízy vo vláde premiéra Benjamina Netanjahua, ktorá sa úradu ujala len vlani.
      

"V každej krajine na svete, keď sa vyhlásia voľby, tak je potom prioritou kampaň a všetko ostatné ide bokom," konštatoval pre TASR.
      

Ako dodal, Európska únia veľmi pozorne sleduje dianie v mierovom procese, pričom členské štáty majú obavy z jeho pomalého napredovania. "V podstate dnes ani nemáme reálny proces, o ktorom by sme mohli povedať, že ho podporujeme. Namiesto toho vidíme jednostranné kroky, eskaláciu napätia a teroristické útoky," poznamenal.
      

Niektoré členské štáty zareagovali tým, že chcú uznať Palestínu ako štát, aby vyrovnali pozície rokujúcich strán. Prvým bolo Švédsko. Na tento krok je pripravené aj Belgicko. Na jeho uznanie vyzvali vládu poslanci španielskeho parlamentu a tiež poslanci dolnej komory francúzskeho parlamentu.
      

Izrael podporuje vznik palestínskeho štátu na základe mierovej dohody, ale tvrdí, že podobné rezolúcie iba povzbudzujú Palestínčanov, aby ignorovali mierové rokovania.
      

Európsky parlament má v decembri hlasovať o tom, či nezáväzne podporí okamžité uznanie Palestíny ako štátu. Kritici zastávajú názor, že takéto rozhodnutie by uškodilo riešeniu v podobe dvoch štátov.
      

Podľa Lajčáka ide o výsostnú kompetenciu jednotlivých členských krajín únie. Vníma to ako ich snahu zareagovať na viaznuce mierové rokovania medzi Izraelom a Palestínou. "Týmto ako keby chceli povzbudiť strany, aby si sadli k rokovaciemu stolu a podnikali iba vzájomne odsúhlasené kroky, ktoré smerujú k vytvoreniu dvoch štátov, žijúcich vedľa seba v mieru," podotkol.
      

V apríli po deviatich mesiacoch stroskotalo blízkovýchodné mierové sprostredkovateľské úsilie amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho. V auguste nasledovala 50-dňová vojna v pásme Gazy, ktorú ukončilo prímerie sprostredkované Egyptom.
      

Objavili sa výzvy, aby únia začala zohrávať hlavnú úlohu pri izraelsko-palestínskych rokovaniach.
      

"Náš doterajší prístup bol taký, že akceptujeme líderstvo Spojených štátov a Európska únia je pripravená pomôcť a podporiť ho," pripomenul slovenský minister s tým, že proces je iba pozastavený, keďže nikto oficiálne nedeklaroval jeho ukončenie, pričom sa debatuje o termíne a podmienkach jeho obnovenia. "Ak chceme uspieť, tak musia Spojené štáty a Európska únia postupovať ruka v ruke. Únia je pripravená hrať aktívnejšiu úlohu, ale naďalej sme toho názoru, že tú kľúčovú by mali zohrávať Spojené štáty," podčiarkol Lajčák.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies