Lajčák: Čína si za svoje reformné úsilie zaslúži rešpekt a uznanie

NETKY.SK • 3 Február 2015, 11:39 • 2 min
Lajčák: Čína si za svoje reformné úsilie zaslúži rešpekt a uznanie

PEKING - Slovensko vníma Čínu ako dôležitého partnera pri riešení globálnych problémov, pričom vzájomné tesnejšie vzťahy sú nielen nutnosťou, ale obojstranne prospešné. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák na pôde Čínskej akadémie sociálnych vied v Pekingu. Lajčák je v Číne na oficiálnej návšteve.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej poznamenal, Čína je tradičným partnerom pre Slovenskú republiku, ktorá uznáva jej rastúcu úlohu v dnešnom multipolárnom svete a oceňuje jej vyvážený prístup. "Bez konštruktívneho príspevku Číny nemožno riešiť politické, bezpečnostné, energetické, klimatické či rozvojové výzvy súčasnosti," podčiarkol minister.

 

Zároveň vo svojej prednáške zhodnotil zmeny, ktoré za posledných 20 rokov dosiahla stredná a východná Európa, ako aj Čína. "Pokrok, ktorý dosiahla Čína, je značný. Jej reformné úsilie si zaslúži rešpekt a uznanie. Slovensko ako krajina, ktorá prešla hlbokým transformačným procesom, vie na základe vlastnej skúsenosti, aké je to ťažké a komplexné, aj keď rozsah týchto procesov v Číne je omnoho zložitejší a náročnejší," zdôraznil.

 

Čínska akadémia sociálnych vied je inštitúcia pre oblasť humanitných a sociologických vied a najväčší think-tank v krajine. Spadá pod ňu 39 rozličných inštitútov a má 4000 zamestnancov. Jej Inštitút pre európske štúdie sa zaoberá aj SR. Lajčák pri príležitosti jej návštevy dostal publikáciu o Slovensku z edičného radu Sprievodca svetom, ktorú vypracovali vedeckí pracovníci venujúci sa Slovensku.

 

TASR informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona