Lajčák: Čierna Hora je líder integračného procesu na západnom Balkáne

NETKY.SK • 12 Október 2016, 16:37 • 2 min
Lajčák: Čierna Hora je líder integračného procesu na západnom Balkáne

BRATISLAVA - Čierna Hora je líder integračného procesu na západnom Balkáne a naďalej môže vo svojom integračnom úsilí počítať s podporou slovenskej diplomacie. Na porade vedúcich zastupiteľských a konzulárnych úradov Čiernej Hory to dnes v Podgorici povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (Smer-SD). Na výročnom stretnutí čiernohorskej diplomacie vystúpil ako hlavný rečník a jediný zahraničný hosť. Informoval o tom tlačový odbor rezortu.

slovakia

left justify in out

„Za 20 rokov svojej existencie prešla Čierna Hora obdobím veľkých zmien a značného pokroku. Je úspešná pri udržiavaní etnického zmieru doma a budovaní dobrých vzťahov so susedmi a inými krajinami,“ zdôraznil Lajčák. Ocenil tiež napredovanie krajiny v prístupových rokovaniach s Európskou úniou, a to, že krajina už teraz plne zosúlaďuje svoje zahranično-politické pozície s rozhodnutiami EÚ.


Pred takmer 50 veľvyslancami Čiernej Hory hovoril šéf slovenskej diplomacie aj o situácii v EÚ a jej vnútorných výzvach spojených najmä s pripravovaným odchodom Británie a hľadaním novej vízie EÚ na obnovenie podpory a dôvery európskych občanov. Načrtol aj to ako vidí súčasný vývoj na západnom Balkáne a politiku rozširovania EÚ. „Ani 21 rokov po skončení vojny v Bosne a Hercegovine a 17 rokov po skončení vojny v Kosove sa stále nedá povedať, že by situácia na západnom Balkáne bola z hľadiska nezvratnosti orientácie na EÚ plne uspokojivá,“ konštatoval Lajčák. Pripomenul, že aj preto kladie Slovensko dôraz na pokračovanie politiky rozširovania EÚ, ktorá je osvedčenou motiváciou a najúčinnejším nástrojom transformácie a zavádzania európskych štátov štandardov.


„Z tohto dôvodu si slovenské predsedníctvo v Rade EÚ vytýčilo medzi svoje priority aj zachovanie a posilnenie dôveryhodnosti procesu rozširovania, ktorý vnímame ako dvojsmernú ulicu: ak kandidáti kvalitne splnenia potrebné úlohy, Únia ich musí posunúť ďalej v prístupovom procese,“ povedal minister. Zároveň poznamenal, že v polčase predsedníctva už máme v tomto smere konkrétne výsledky - otvorenie dvoch kľúčových kapitol so Srbskom a posunutie prihlášky Bosny a Hercegoviny na vyjadrenie Európskej komisii. Slovenské predsedníctvo tiež intenzívne pracuje na otvorení ďalších kapitol s Čiernou Horou.


V tejto súvislosti minister pripomenul, že Slovensko aj bilaterálne plne podporuje napredovanie Čiernej Hory do EÚ a stále je pripravené pomáhať aj odovzdávaním vlastných transformačných a integračných skúseností. V súčasnosti má Podgorica otvorených 24 z celkovo 35 prístupových kapitol a predbežne uzatvorené dve, vďaka čomu je v procese najďalej spomedzi všetkých kandidátskych krajín. Čierna Hora je už de facto členom NATO, v krajinách Aliancie teraz prebieha ratifikácia prístupového protokolu Čiernej Hory do NATO, desať z nich vrátane Slovenska ho už ratifikovala.


Po vystúpení na výročnej porade čiernohorských veľvyslancov rokoval minister Lajčák s premiérom Milom Djukanovćom, ktorý je formálne aj ministrom zahraničných vecí. Okrem európskej integrácie a vývoja v regióne hovorili aj o vnútropolitickej situácii v krajine, kde sa cez víkend konajú parlamentné voľby. „EÚ očakáva demokratický a férový priebeh hlasovania, čo je dôležitý predpoklad k nespochybniteľnosti výsledkov a vytvoreniu stabilnej vlády, ktorá je potrebná na presadzovanie potrebných reforiem,“ zdôraznil Lajčák.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona