LAJČÁK: Čierna Hora je de facto členom NATO

NETKY.SK • 26 Január 2017, 15:30 • 2 min
LAJČÁK: Čierna Hora je de facto členom NATO

BRATISLAVA – Prístupový proces Čiernej Hory do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie, bilaterálne vzťahy, ale aj ekonomická oblasť boli témami rokovania ministrov zahraničných vecí Slovenska a Čiernej Hory Miroslava Lajčáka a Srdjana Darmanovića, ktorý na je dvojdňovej návšteve Slovenska. Slovensko je vôbec prvá krajina EÚ, ktorú tento čiernohorský minister navštívil. Na Slovensko prišiel v stredu a otvoril honorárny konzulát v Bratislave.

slovakia

left justify in out

„Je to logickým a symbolickým odrazom vynikajúcich vzťahov, ktoré tieto dve krajiny majú,“ povedal Lajčák s tým, že Slovensko podporuje Čiernu Horu v jej reformnom a transformačnom úsilí. Podgorica je podľa šéfa slovenskej diplomacie lídrom v eurointegračnom procese spomedzi krajín západného Balkánu. Čierna Hora má otvorených 26 rokovacích kapitol, dve otvorili počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Dve kapitoly sú predbežne uzavreté.

 

„Povzbudili sme Čiernu Horu, aby pokročila v úsilí, ktoré je vysoko rešpektované v rámci EÚ. Pokiaľ ide o Severoatlantickú alianciu, Čierna Hora je de facto člen, zúčastňuje sa na všetkých rokovaniach,“ informoval Lajčák na spoločnej tlačovej konferencii. Darmanović dodal, že 22 členských krajín NATO už prístupový protokol ratifikovalo, verí, že šesť ďalších krajín tak urobí v krátkom čase.


Pokiaľ ide o vnútropolitickú situáciu v Čiernej Hore, Lajčák zdôraznil, že Slovensko vníma vládu, ktorá bola po náročnej predvolebnej kampani sformovaná v novembri, ako vládu kontinuity na ceste k eurorópskych a euroatlantickým štruktúram. Takisto je kontinuálna aj naša podpora tejto vláde. „Ocenil som, že Čierna Hora vždy dokázala dostatok demokratickej zrelosti aj kapacít na to, aby riešila svoju vnútornú situáciu vlastnými silami,“ skonštatoval Lajčák. Zároveň vyjadril presvedčenie, že aj v terajšej situácii, keď opozičné strany bojkotujú rokovania inštitúcií, že vláda nájde silu, spôsob a argumenty, aby túto situáciu vyriešili.


Ministri pozornosť venovali aj západnému Balkánu a ekonomickým otázkam. Ministri sa zhodli, že vidia priestor pre zlepšenie ekonomickej spolupráce. Podľa Darmanovića by bola Čierna Hora rada, ak by sa jej podarilo prilákať viac turistov, keďže cestovný ruch má v krajine veľký potenciál. Takisto vidí viac priestoru na investície v krajine. „Tento rok by sa prvýkrát mala zísť zmiešaná medzivládna komisia pre ekonomickú spoluprácu,“ povedal Lajčák. Podľa neho krajinám tiež chýba viac parlamentného dialógu. „Boli by sme radi, ak by sa uskutočnila prvá návšteva predsedu Národnej rady SR,“ dodal Lajčák.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona