Lajčák chce, aby sa jeho meno spájalo s mierom

NETKY.SK • 26 December 2017, 18:32 • 2 min
Lajčák chce, aby sa jeho meno spájalo s mierom

BRATISLAVA – Na tému prevencie konfliktov pripravuje predseda 72. Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov Miroslav Lajčák podujatie na vysokej politickej úrovni.

slovakia

left justify in out

Toto podujatie, ktoré sa uskutoční v apríli, by malo byť vyvrcholením jeho práce v oblasti prevencie konfliktov. Lajčák ešte pred začiatkom jeho pôsobenia v OSN povedal, že chce, aby sa jeho meno spájalo s mierom. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, tento cieľ sa mu darí napĺňať.

„Darí sa mi to v tom zmysle, že som to jasne odkomunikoval a aj som vysvetlil prečo – ja ako celoživotný diplomat cítim, že OSN v otázkach mieru a predchádzania konfliktom by malo byť väčšou autoritou a mohlo by byť úspešnejšie než je dnes. Keď si to porovnáme s agendu rozvoja, klimatickou dohodou či udržateľnými cieľmi, tak tam je OSN jasne globálnym lídrom,“ povedal Lajčák s tým, že chce, aby OSN bolo lídrom aj v oblasti prevencie konfliktov, pričom v októbri rozbehol proces, ktorý vyvrcholí práve aprílovým podujatím.

Téma mediácie a prevencie konfliktov je jedna nielen z Lajčákových priorít na poste predsedu VZ OSN, ale aj generálneho tajomníka organizácie Antónia Guterresa. Lajčák už v minulosti pripomenul, že úlohou diplomacie by primárne malo byť zabrániť vzniku konfliktov. „Problém je, že my dosť často vidíme, že problém smeruje ku konfliktu, ale nevieme to zastaviť,“ povedal ešte pred nástupom do funkcie. Lajčák vtedy takisto priznal, že svetové spoločenstvo má mierové operácie, má post-konfliktnú stabilizáciu, ale nemá stratégiu mediácie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies