Lajčák: Budeme žiadať potrestanie vrahov menom Slovenska aj Európskej únie

NETKY.SK • 30 Jún 2013, 14:48 • 2 min
Lajčák: Budeme žiadať potrestanie vrahov menom Slovenska aj Európskej únie

BRATISLAVA - Rezort diplomacie bude žiadať potrestanie vrahov slovenských horolezcov v Pakistane tak z úrovne Slovenskej republiky, ako aj v mene Európskej únie (EÚ). V dnešnej relácii RTVS O päť minút dvanásť to vyhlásil minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

"Terorizmus nepozná hranice a je nesmierne nespravodlivý. Budeme žiadať vyšetrenie prípadu, potrestanie tých, ktorí sa ho dopustili. A to robíme a budeme to robiť aj z úrovne SR, ale aj v mene Európskej únie," vyhlásil. Slovensko podľa neho nebude žiadať od Pakistanu odškodné pre rodiny obetí, ako to chce urobiť Ukrajina. Podľa Lajčáka by pakistanský štát mohol niesť takýmto spôsobom zodpovednosť len v prípade, že by čin spáchali štátne zložky, armáda, alebo polícia. "Pakistanský Taliban, ktorý toto údajne spáchal, bojuje s pakistanskou vládou. A pakistanská tajná služba podporuje afganský Taliban, ktorý bojuje s tamojšou vládou," komentoval komplikovanosť situácie predseda zahraničného výboru parlamentu František Šebej (Most - Híd). Dodal, že terorizmus nie je organizácia, ale metóda, ktorú používa obrovské množstvo rôznych skupín rozptýlených po celom svete. Je potrebné identifikovať, kto spáchal tento konkrétny čin a prečo. "V skutočnosti to bol útok na pakistanskú ekonomiku a pakistanský horolezecký priemysel, ktorý živí státisíce ľudí. Naši občania mali tú smolu, že boli v nesprávnom čase na nesprávnom mieste," povedal Lajčák s tým, že ak by vrahovia chceli len zaútočiť na cudzincov, nemuseli to robiť vo výške štyri a pol tisíca metrov.

"Ak by sa to potvrdilo, bol by to závažný fakt," reagoval Lajčák na medializované informácie o odpočúvaní európskych diplomatov z americkej strany. Dodal však, že kým sa táto informácia oficiálne nepotvrdí, nebude na ňu širšie reagovať. "Nemám radosť z toho, že sa o tom začalo písať v médiách," odpovedal Lajčák na otázku, ako rezort postupuje v prípade ôsmich Slovákov zadržaných v Iráne pre podozrenie zo špionáže. "Podarilo sa dosiahnuť, že sa s nimi stretol náš konzul," povedal Lajčák. Dodal, že nemá význam široko diskutovať túto problematiku v médiách, treba namiesto toho rokovať s iránskou stranou s cieľom dostať našich občanov domov. "Tí chlapci sú vo veľmi zlej situácii. Pravdepodobne nebudú obeťami nejakého fyzického násilia, ale je to ťažké psychicky. Osobne neverím, že tam robili špionáž," vyhlásil Šebej. Lajčák dodal, že apeluje na všetkých občanov, ktorí chcú vycestovať do krajín ako je Irán, aby si podrobne naštudovali miestne podmienky a pravidlá. Obaja politici sa vyjadrili aj k iniciatíve Strany maďarskej koalície, ktorá žiada, aby sa Slovensko ospravedlnilo maďarskej menšine za Benešove dekréty. Podľa Lajčáka ide o umelú tému, ktorej jediným cieľom je propagácia politikov, ktorí ju vyťahujú. Ani podľa Šebeja nejde o aktuálny problém. Povojnový odsun Maďarov zo Slovenska však podľa neho jednoznačne nebol spravodlivý. S ministrom sa však zhodli v názore, že ak sa má história prehodnocovať, tak nie jednostranne, ale komplexne a na základe záverov historikov, nie politikov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies