Lajčák: Bosna a Hercegovina musí ešte dokončiť niekoľko úloh

NETKY.SK • 27 Máj 2016, 15:27 • 2 min
Lajčák: Bosna a Hercegovina musí ešte dokončiť niekoľko úloh

BRATISLAVA – Proces rozširovania bol hlavnou témou rozhovoru šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka so jeho kolegom z Bosny a Hercegoviny Igorom Crnadakom, ktorý je dnes na oficiálnej návšteve Bratislavy.

slovakia

left justify in out

„Pre nás je Bosna a Hercegovina priateľská krajina, záleží nám na jej európskej perspektíve,“ povedal Lajčák na úvod s tým, že táto téma je pre neho dôležitá aj v kontexte slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Ministri sa podľa Lajčákových slov venovali aj ekonomickej spolupráci, kde vidia priestor na zlepšenie.


„Téma rozšírenia bude jednou z našich predsedníckych priorít a radi by sme dosiahli istý pokrok aj práve na európskej ceste Bosny a Hercegoviny,“ povedal Lajčák. Ministri sa v tejto otázke venovali aj tomu, čo sa od Bosny a Hercegoviny očakáva. „Naši priatelia v Bosne a Hercegovine musia dokončiť nejaké úlohy, predovšetkým mám na mysli prispôsobiť Stabilizačnú a asociačnú dohodu s EÚ členstvu Chorvátska v Únii, sfunkčniť mechanizmus koordinácie pre rokovania medzi Bosnou a Hercegovinou a Európskou úniou a preukázať viditeľný pokrok v procese reforiem,“ vysvetlil šéf slovenského rezortu diplomacie.


„Sme presvedčení, že sa to dá dosiahnuť a zase môj partner ma ubezpečil, že politickí lídri Bosny a Hercegoviny si uvedomujú, čo sa od nich očakáva, a že preukážu politickú odvahu a dokončia tieto otázky,“ vyjadril sa Lajčák. Pokiaľ ide o bilaterálne otázky, Lajčák si myslí, že existuje nevyužitý potenciál v ekonomickej spolupráci. „Ten celkový objem 150 miliónov eur nezodpovedá potenciálu, viacerí naši podnikatelia majú záujem byť aktívni v Bosne a Hercegovine,“ dodal minister. Ministri takisto hovorili o tom, že by sa mala zísť zmiešaná komisia pre ekonomickú spoluprácu na svojom druhom zasadnutí.


Lajčák tiež pripomenul, že Bosna a Hercegovina je na zozname krajín našej rozvojovej pomoci. „Tým mám predovšetkým na mysli odovzdávanie našich skúseností z procesu reforiem a z procesu transformácie,“ vysvetlil minister s tým, že práve toto sú veci, kde má Slovensko autentickú skúsenosť a ktoré sa za peniaze kúpiť nedajú. Ministri sa tiež venovali témam terorizmu a migrácie z pohľadu západného Balkánu.


Podľa Crnadaka Bosna a Hercegovina vníma podporu zo Slovenska. Lajčák je podľa neho partner, ktorý je nielen priateľ, ale tiež niekto, kto rozumie vnútorným vzťahom v Bosne a Hercegovine. Zároveň ocenil, že jednou z priorít slovenského predsedníctva je rozširovanie. Nejde však podľa neho o to, že by Bosna a Hercegovina chcela v prístupovom procese využiť nejakú skratku, ale vie, že bude podporovaná v tom, aby doručila isté výsledky.


Na otázku, či môže Lajčák rátať s podporou Bosny a Hercegoviny Crnadak uviedol, že sú o Lajčákovej kandidatúre na post šéfa OSN informovaní. V rámci krajiny však ešte o oficiálnej podpore pre žiadneho kandidáta nerokovali. „Ale budeme sa o tom v blízkej budúcnosti baviť,“ dodal Crnadak.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies