Lajčák: Bolo mi cťou zastupovať SR na rozlúčke s Nelsonom Mandelom

NETKY.SK • 10 December 2013, 17:01 • 2 min
Lajčák: Bolo mi cťou zastupovať SR na rozlúčke s Nelsonom Mandelom

JOHANNESBURG - Šéfovi slovenskej diplomacie Miroslavovi Lajčákovi bolo cťou zastupovať SR na dnešnej smútočnej rozlúčke s Nelsonom Mandelom v Johannesburgu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Nebola to klasická pietna spomienka, akú poznáme v našich zemepisných šírkach. Bolo to netradičné podujatie a skôr oslava jeho života než smútočné zhromaždenie, čo výstižne pomenoval vo svojom príhovore aj prezident USA Barack Obama," povedal Lajčák. Hold tomuto najvýznamnejšiemu bojovníkovi proti apartheidu prišli vzdať mnohé významné osobnosti z celého sveta.

Medzi približne 70 poprednými predstaviteľmi štátov a vlád nechýbali súčasný a bývalý prezident USA - Barack Obama a George W. Bush s manželkami, bývalá ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová, jej manžel Bill Clinton a ďalší americký exprezident Jimmy Carter.

Na štadióne v Johannesburgu, kde sa rozlúčka konala, boli ďalej čínsky viceprezident Li Jüan-čchao, kubánsky prezident Raúl Castro, generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, jeho predchodca Kofi Annan, či súčasný a bývalý francúzsky prezident - Francois Hollande a Nicolas Sarkozy, ako aj afganský prezident Hámid Karzaj.

Mandela, ktorý zomrel 5. decembra vo veku 95 rokov, patril k najznámejším politickým väzňom, pričom vo väzení strávil 27 rokov. Bol nositeľom viacerých významných medzinárodných ocenení vrátane Nobelovej ceny za mier, ktorú získal v roku 1993 spoločne s vtedajším juhoafrickým prezidentom Frederikom de Klerkom. Práve ten sa najvýraznejšou mierou pričinil o Mandelovo prepustenie z väzenia a prispel k pádu režimu apartheidu v Juhoafrickej republike.

Po utorkovej rozlúčke Mandelove pozostatky na tri dni prevezú do Pretórie, kde v roku 1994 zložil prezidentský sľub. Štátny pohreb sa uskutoční 15. decembra v obci Qunu na juhovýchode JAR, kde Mandela strávil detstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies