Lajčák: Boj proti korupcii sa týka vnútornej aj zahraničnej politiky

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 11:21 • 2 min
Lajčák: Boj proti korupcii sa týka vnútornej aj zahraničnej politiky

BRATISLAVA - Na boj proti korupcii kladie Európska únia aj Slovensko veľký dôraz nielen vo vnútornej politike, ale aj smerom k zahraničným partnerom. Konštatoval to dnes minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák po stretnutí s hlavným koordinátorom pre boj s korupciou z Ministerstva zahraničných vecí USA Georgeom Kentom, ktorý je na návšteve SR.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí, Kent chce prediskutovať s predstaviteľmi vlády koordináciu aktivít Slovenska s USA v boji proti korupcii a za väčšiu transparentnosť.

 

"V procese rozširovania Európskej únie je boj proti korupcii jednou z hlavných oblastí, podľa ktorých sa posudzuje pokrok kandidátov na vstup do EÚ. V európskej susedskej politike je to zase dôležitý aspekt pri prehlbovaní našich vzťahov s partnermi na východe a na juhu," zdôraznil Lajčák. V rozhovore s Kentom sa zameral na situáciu na Ukrajine, ktorá je predmetom intenzívnej pomoci a pozornosti tak EÚ, ako aj USA. "Úspech reforiem na Ukrajine spočíva aj v tom, ako sa podarí odstrániť hlboko zakorenenú korupciu. Bez boja proti korupcii, bez deoligarchizácie nemôže modernizácia krajiny účinne napredovať," povedal Lajčák.


V pondelok sa s Kentom stretol aj predseda vlády Robert Fico. Spolu s americkým veľvyslancom na Slovensku Theodorom Sedgwickom hovorili o slovenskom akčnom pláne na boj proti korupcii. Akčný plán spája iniciatívu podnikateľskej obce, ktorá sa nazýva Právny štát, a iniciatívu vlády na boj proti korupcii. Fico chce tomu, ako tento plán naplniť, venovať aj samostatné rokovanie vlády aj parlamentu. Premiér predpokladá, že potom, ako akčný plán schvália, budú mať približne osem mesiacov na jeho implementáciu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona