Lajčák: Boj proti extrémistom v Iraku nie je zápasom medzi Východom a Západom

NETKY.SK • 13 Október 2014, 17:30 • 2 min
Lajčák: Boj proti extrémistom v Iraku nie je zápasom medzi Východom a Západom

BRATISLAVA - Eskalovanie situácie v Iraku považuje šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák za mimoriadne znepokojujúce.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej schôdzke s veľvyslancami členských štátov EÚ akreditovanými na Slovensku odsúdil akty brutálneho násilia páchaného extrémistami na civilnom obyvateľstve. Zároveň vyjadril podporu koordinovanému úsiliu medzinárodného spoločenstva v boji proti Islamskému štátu (IS). TASR o tom informoval Tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.
     

"Toto nie je zápas medzi Východom a Západom, ani medzi kresťanmi a moslimami, toto je boj s ozbrojencami, ktorí sa neštítia ničoho, vrátane vraždenia nevinných," prízvukoval. Extrémistická organizácia Islamský štát, ktorá v obsadených častiach Iraku a Sýrie vyhlásila rovnomenný kalifát, už postupuje k tureckým hraniciam.
     

Slovensko ponúklo irackej vláde muníciu, humanitárnu pomoc a možnosť výcviku špecialistov v oblasti odmínovania. Podľa Lajčáka zvažuje aj ďalšie formy pomoci.
     

Minister zároveň informoval veľvyslancov o vytvorení medzirezortného mechanizmu, ktorého úlohou je analyzovať možnosti a akumulovať prostriedky na príspevok na boj proti epidémii eboly. "Uvedomujeme si, že jej šírenie je možné zastaviť robustnou a koordinovanou akciou medzinárodného spoločenstva. Slovensko doteraz prispelo finančne, ale musíme urobiť viac, a o to sa v tejto chvíli snažíme," deklaroval.
     

K ďalšej téme patril vývoj situácie na Ukrajine. Ako pripomenul, EÚ by sa v tejto chvíli mala sústrediť na pomoc súvisiacu s blížiacim sa zimným obdobím, pričom reverzné dodávky plynu zo Slovenska sú len jednou z jej foriem.
     

Dnešné stretnutie zorganizoval veľvyslanec Talianska, predsedníckej krajiny EÚ, Roberto Martini.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona