Lajčák: Bezpečnosť a migrácia sú kľúčovejšie pre občanov EÚ než brexit

NETKY.SK • 19 Január 2017, 20:03 • 2 min
Lajčák: Bezpečnosť a migrácia sú kľúčovejšie pre občanov EÚ než brexit

BRATISLAVA – Rokovanie Svetového ekonomického fóra rámcuje tento rok najmä diskusia okolo budúcnosti EÚ po odchode Veľkej Británie. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.

slovakia

left justify in out

Veľká pozornosť sa podľa odboru venovala dnešnému vystúpeniu britskej premiérky Theresy Mayovej v Davose, v ktorom akcentovala, že Veľká Británia si želá úspešnú EÚ a teší sa na svoje ďalšie pôsobenie v postavení globálneho hráča.

 

"Vypočuli sme si, čo chce Veľká Británia. Teraz by sme chceli počuť, čo je Londýn pripravený investovať do partnerstva s EÚ. Ale ak mám byť úprimný, bezpečnosť, migrácia, zamestnanosť a komunikácia s ľuďmi u nás doma sú témy, ktoré sú momentálne kľúčovejšie pre občanov EÚ než rokovania o odchode Veľkej Británie z EÚ," povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý je v Davose prvým predstaviteľom vlády SR na tomto fóre po 15 rokoch.

 

V téme postavenia Ruska a vzťahov s ním do budúcnosti minister poukázal na fakt, že je potrebné nadviazať a udržiavať dialóg s Ruskom, ktoré je jedným z piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN a aktívnym hráčom v globálnom meradle. "Nemôžeme ignorovať fakt, že Rusko sa stále aktívnejšie zapája do riešenia veľkých medzinárodných problémov, ako vidno na príklade Sýrie. Z nášho pohľadu je lepšie mať kritický dialóg než žiaden dialóg s Ruskom a pokračovať v špirále vzájomného nepochopenia, zlyhaných očakávaní a stereotypov vo vnímaní druhej strany," povedal minister.

 

Približne 3000 lídrov, premiérov, ministrov zahraničných vecí, vysokopostavených a vplyvných osobností z celého sveta sa v týchto dňoch stretáva v Davose na Svetovom ekonomickom fóre (WEF). Hlavnou témou v poradí už 47. ročníka je, ako sa vyrovnať s pocitmi neistoty, diskontinuity a hlbokého odcudzenia spôsobenými transformačnými zmenami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona