Lajčák: Bez západného Balkánu nebude európsky projekt kompletný

NETKY.SK • 5 September 2016, 06:33 • 2 min
Lajčák: Bez západného Balkánu nebude európsky projekt kompletný

BRATISLAVA – Rozširovanie EÚ je strategická investícia do jej bezpečnosti a prosperity a bez západného Balkánu nebude európsky projekt kompletný.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) na Medziparlamentnej konferencii o Spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politike EÚ a Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politike, ktorá sa konala na Bratislavskom hrade.

 

Lajčák ocenil značný pokrok, ktorý sa vďaka európskej pomoci podarilo docieliť v regióne západného Balkánu, a to tak v oblasti transformácie, ako aj regionálnej spolupráce. "Napriek mnohým zlepšeniam však situáciu v krajinách západného Balkánu stále nemožno považovať za úplne pokojnú a stabilizovanú, a preto sa musí EÚ v tomto regióne naďalej aktívne angažovať," zdôraznil minister a pripomenul, že aj to je jeden z dôvodov, prečo slovenské predsedníctvo v Rade EÚ zahrnulo politiku rozširovania medzi svoje priority.

 

"V rámci tejto priority pripisujeme kľúčový význam dôveryhodnosti procesu, ktorý je ale dvojsmerný: na jednej strane trváme na princípoch kondicionality a vlastných zásluh, čo znamená, že krajiny v prístupovom procese postupujú podľa toho, ako plnia podmienky s dôrazom na kvalitu, a nie na rýchlosť. Na druhej strane musí zase EÚ splniť svoje záväzky a ak si kandidáti a ašpiranti plnia svoje úlohy dobre, musíme ich posúvať čoraz bližšie k EÚ," povedal Lajčák.

 

Ešte v piatok (2.9.) a v sobotu (3.9.) hostil minister zahraničných vecí neformálnu schôdzku ministrov zahraničných vecí EÚ (Gymnich), na ktorú boli v sobotu prizvané aj kandidátske krajiny. Po skončení Gymnichu potom zorganizoval neformálny obed šéfov diplomacií s kolegami z krajín Východného partnerstva, na ktorom sa diskutovalo o ďalšom smerovaní vzájomnej spolupráce.

 

Lajčák na okraj týchto zasadnutí absolvoval aj sériu bilaterálnych stretnutí. Na rokovaní s britským ministrom zahraničných vecí Borisom Johnsonom zhodnotili postup príprav na spustenie rokovaní o vystúpení Británie z EÚ a vyjednávaní o novom nastavení vzťahov medzi Bruselom a Londýnom. Slovenský minister zdôraznil, že SR je za zachovanie čo najlepšej kvality vzájomných vzťahov aj po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ.

 

Miroslav Lajčák rokoval osobitne aj s macedónskym ministrom zahraničných vecí Nikolom Popoským. Venovali sa politickej situácii v krajine, ktorá sa v snahe prekonať politickú krízu pripravuje v spolupráci vládnych a opozičných strán a s pomocou EÚ na predčasné voľby. Lajčák v mene slovenského predsedníctva v Rade EÚ zdôraznil očakávanie demokratického a férového priebehu volieb, ktoré budú mať rozhodujúci vplyv na ďalšiu integračnú perspektívu Macedónska.

 

Na bilaterálnej schôdzke s gruzínskym ministrom zahraničných vecí Micheilom Džanelidzem vyjadril slovenský minister pokračujúcu podporu SR pre proces reforiem v krajine. Spoločne prediskutovali proces vízovej liberalizácie EÚ s Gruzínskom, kde sa očakáva prijatie rozhodnutia o zrušení víz pre gruzínskych občanov. Keďže Gruzínsko splnilo všetky potrebné podmienky, Lajčák gruzínskeho partnera ubezpečil, že slovenské predsedníctvo urobí, čo bude môcť, aby k zrušeniu vízovej povinnosti došlo čo najskôr.

 

Na rokovaní s moldavským ministrom zahraničných vecí Andreiom Galburom sa Lajčák zaujímal o vývoj politickej situácie po nedávnej zmene vlády a zopakoval pripravenosť Slovenska naďalej sa angažovať v transformácii krajiny, a to tak politickou podporou, ako aj cez konkrétne projekty výmeny transformačných skúseností a rozvojovej pomoci.

 

Minister zahraničných vecí SR sa bilaterálne stretol aj s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Pavlom Klimkinom, s ktorým prebrali dianie na východe krajiny a tiež reformné úsilie kyjevskej vlády. Rokoval i s predsedom parlamentu Čiernej Hory Darkom Pajovičom. Obaja partneri potvrdili vysokú úroveň vzťahov medzi krajinami, ktorá vyplýva z angažovanosti Slovenska a osobne ministra Lajčáka v procese nadobudnutia nezávislosti Čiernej Hory a jej integrácie do euroatlantických štruktúr.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona