Lajčák: Agenda EÚ musí krajiny Východného partnerstva motivovať

NETKY.SK • 15 December 2015, 10:33 • 2 min
Lajčák: Agenda EÚ musí krajiny Východného partnerstva motivovať

BRATISLAVA - Hodnoteniu vývoja v krajinách Východného partnerstva, situácii v Líbyi a Iraku, ako aj spolupráci s Tureckom sa venovali ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie na pravidelnom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Ako informoval tlačový odbor rezortu zahraničia, z pohľadu Slovenska bola najdôležitejšia diskusia o Východnom partnerstve, o jeho budúcom smerovaní a našich ambíciách voči krajinám na východ od hraníc EÚ. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák zdôraznil, že EÚ musí byť schopná ponúknuť partnerom takú agendu, ktorá ich bude motivovať na ďalšie reformy a modernizáciu.


„Musíme si povedať, čo zamýšľame s Východným partnerstvom ďalej. Upozornil som kolegov, že nemôžeme očakávať budovanie európskych štandardov v krajinách, ktorým neponúkneme európsku perspektívu,“ uviedol po rokovaní Lajčák a pripomenul, že tri krajiny Východného partnerstva, Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina už v rámci existujúcej ponuky EÚ dosiahli skoro všetko – podpísanie Asociačnej dohody vrátane dohody o voľnom obchode, Moldavsko aj vízovú liberalizáciu a Gruzínsko s Ukrajinou k nej smerujú.


Preto si EÚ podľa Lajčáka musí zadefinovať, čo je schopná ponúknuť teraz. "Ak je naša ponuka limitovaná, tak bude limitovaná aj odozva partnerov. Preto som vyzval kolegov z EÚ, aby na dnešnú politickú diskusiu nadviazala aj diskusia expertov o tom, čo ďalej s Východným partnerstvom,“ povedal šéf slovenskej diplomacie. Ministri sa v rámci diskusie zhodli, že EÚ musí Východným partnerom venovať neustálu pozornosť napriek tomu, že do popredia sa dostávajú iné témy a najmä krízy, ako sú migrácia alebo konflikt v Sýrii.


Na programe Rady pre zahraničné záležitosti bola aj problematika boja proti terorizmu a potreba angažovania sa EÚ či už pri jeho odrezaní od finančných zdrojov alebo v opatreniach proti tzv. zahraničným bojovníkom. Počas pracovného obeda diskutovali ministri EÚ s tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Cavusoglum o aktuálnych otázkach spoločných pre obe strany – o situácii v Sýrii, Iraku i na Cypre. Následne sa ministri v osobitnej diskusii venovali aj vývoju v Líbyi a v rámci pravidelného hodnotenia aj dianiu v Iraku.


Na okraj zasadnutia Rady pre zahraničné záležitosti EÚ sa konali aj medzivládne konferencie s Tureckom a so Srbskom, na ktorých sa v prípade Turecka po dlhšej pauze otvorila nová vyjednávacia kapitola a v prípade Srbska sa začali prístupové rokovania v prvých dvoch kapitolách. „Pre rozširovanie EÚ je toto dôležitý deň. Konzistentná a dôveryhodná politika rozširovania postavená na férovej motivácii je základom pre budovanie stability a prosperity v Európe,“ zhodnotil otvorenie konkrétnych prístupových kapitol Lajčák.


„V prípade Turecka vítame novú dynamiku vzájomných vzťahov a podporujeme kredibilné kroky v prístupovom procese, kde si obe strany plnia svoje záväzky. V prípade Srbska ide o zaslúžený krok, ktorý mal prísť už dávno. Je dôležité, aby sa táto dynamika zachovala a zintenzívnila. Slovensko je vždy pripravené byť v tomto nápomocné,“ skonštatoval Lajčák v Bruseli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona