Lajčák: Afganistan by mal mať možnosť nájsť si východisko z konfliktu

NETKY.SK • 4 December 2016, 20:29 • 2 min
Lajčák: Afganistan by mal mať možnosť nájsť si východisko z konfliktu

BRATISLAVA – K trvalému mieru v Afganistane môže viesť len mierový proces vedený a vlastnený samotnými Afgancami. Na ministerskej konferencii Heart of Asia v indickom meste Amritsar venovanej podpore a stabilizácii Afganistanu to dnes zdôraznil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, ktorý sa na podujatí zúčastnil v mene Európskej únie ako predstaviteľ predsedníckej krajiny Rady EÚ.

slovakia

left justify in out

 Agentúru SITA o podujatí informoval tlačový odbor rezortu diplomacie. „Afganistan by mal mať možnosť nájsť si svoje vlastné východisko z konfliktu bez zasahovania iných. Primárnu zodpovednosť pri vytváraní podmienok na riešenie konfliktu musia mať afganskí aktéri,“ uviedol minister Lajčák. Na konferencii vystúpil so spoločným vyhlásením EÚ, v ktorom zdôraznil, že pokračovanie medzinárodnej podpory pre Afganistan je kľúčové pre udržateľný rozvoj v krajine a nadviazanie na pozitívne výsledky doterajšieho pôsobenia medzinárodného spoločenstva. Pripomenul tiež, že konferencia v Amritsare sa koná dva mesiace po Bruselskej konferencii o Afganistane, na ktorej 75 krajín a 26 medzinárodných organizácií spoločne potvrdilo podporu Afganistanu pri ukončení násilia a pri obnove ekonomiky.

 

„Konferencia v Bruseli vygenerovala významné finančné prísľuby a zaznamenala bezprecedentnú pozitívnu angažovanosť regionálnych partnerov. A práve toto by mali ďalej rozvíjať fóra ako je Heart of Asia a pretaviť ju do praktickej pomoci pri presadzovaní plánov afganskej vlády na hospodársku sebestačnosť a lepšiu ekonomickú spoluprácu v regióne,“ zdôraznil minister. Účastníci víkendovej konferencie sa v kontexte úsilia o stabilizáciu bezpečnostnej a hospodárskej situácie v Afganistane venovali aj problematike migrácie a boja proti terorizmu, čo sú dva významné faktory ovplyvňujúce mierový proces.

 

„Podporou zlepšovania ekonomickej situácie v regióne môže konferencia Heart of Asia pomôcť pri zmiernení migračných tlakov. Ak sa ľuďom ponúkne nádej na lepší život, bude ich to motivovať k návratu do krajiny a zapojeniu sa do práce na jej stabilizácii a rozvoji,“ konštatoval. Zároveň poukázal aj na potrebu širšej regionálnej spolupráce v boji proti terorizmu. „Ak niečo naozaj zjednocuje tento región, tak je to práve hrozba terorizmu. Veľa krajín by dokázalo v boji proti terorizmu dosiahnuť viac, keby navzájom intenzívnejšie spolupracovali,“ uviedol.

 

Konferenciu Heart of Asia v Amritsare otvoril predseda vlády Indie Nárendra Módi spolu s afganským prezidentom Ašrafom Ghaním ako čestným hosťom podujatia. Rokovania viedli minister zahraničných vecí Afganistanu Salahuddin Rabbani a za usporiadateľa minister financií Arun Jaitley. V záverečnej deklarácii zo stretnutia v Amritsare sa účastníci zaviazali prispieť k budovaniu dôvery a bezpečnosti, a naďalej spoločne podporovať pôsobenie afganských bezpečnostných síl v boji proti extrémistom a teroristom.

 

"Minister Lajčák na konferencii reprezentoval EÚ z poverenia Vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú politiku Federiky Mogheriniovej ako zástupca predsedníckej krajiny EÚ a sprevádzal ho osobitný predstaviteľ EÚ pre Afganistan F.- M. Skjold Mellbin," informovalo ministerstvo.

 

Ministerská konferencia „Heart of Asia“ predstavuje jediné regionálne fórum pre politický proces v Afganistane za účasti jeho susedov. Konferencia je pokračovaním Istanbulského procesu, ktorý od roku 2011 poskytuje priestor pre regionálnu spoluprácu v prospech rozvoja a stability celého regiónu južnej Ázie. Zúčastňujú sa na ňom predstavitelia 14 krajín vrátane Indie, Iránu, Pakistanu, Turecka, Číny a Ruska. EÚ patrí medzi pozorovateľov a aktívnych podporovateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona