Lajčák: Adaptácia OSN na meniace sa medzinárodné prostredie je nevyhnutná

NETKY.SK • 6 Máj 2017, 11:47 • 2 min
Lajčák: Adaptácia OSN na meniace sa medzinárodné prostredie je nevyhnutná

BRATISLAVA - Migrácia bude jednou z najviditeľnejších tém počas nadchádzajúceho 72. Valného zhromaždenia OSN.

slovakia

left justify in out

Je to globálny fenomén, ktorý si vyžaduje globálne riešenie, a OSN je tým pravým miestom, kde by sa mali vygenerovať odpovede, uviedol v piatok v New Yorku na stretnutí s predstaviteľmi regionálnych skupín v OSN (východoeurópskej, africkej aj ázijsko-tichomorskej) minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Informoval o tom dnes tlačový odbor MZVaEZ SR.

 

"Musíme sa pohnúť z reaktívnej polohy do proaktívnej, prichádzať s novými riešeniami. Jedným z nich je aj Globálny kompakt k migrácii, pri ktorého príprave na rok 2018 si stanovujeme ambiciózne ciele. Tak, aby navrhnuté riešenia predstavovali adekvátnu reakciu medzinárodného spoločenstva na problém, ktorý zasahuje všetky krajiny, aj keď rôznym spôsobom," povedal šéf slovenskej diplomacie.

 

Podľa neho je problém migrácie úzko prepojený so všetkými agendami OSN, z ktorých však v popredí stoja stabilita, mier a bezpečnosť. Bez nich nie je možný udržateľný pokrok v oblastiach, ako sú hospodársky rozvoj, odstraňovanie chudoby či dodržiavanie ľudských práv.

 

"Adaptácia OSN na meniace sa medzinárodné prostredie je nevyhnutná. Zamedzenie konfliktom, prevencia pred ich vznikom a udržateľný mier sú hlavným poslaním tejto organizácie. Ak chceme byť v tomto úsilí úspešní, potrebujeme viac synergie, užšiu spoluprácu medzi členskými krajinami, zmysluplnejší dialóg. OSN je najlepším príkladom multilateralizmu, relevantnosť tejto medzinárodnej organizácie v riešení globálnych problémov je preto potrebné naďalej posilňovať," uviedol Lajčák.

 

Ako pripomenul, ďalšou veľkou výzvou pre našu generáciu je realizácia rozvojovej Agendy 2030, ktorej ciele (tzv. SDGs) sú dosiahnuteľné, ale potrebujeme na to každoročne preukazovať viditeľné výsledky.

 

Minister s partnermi diskutoval aj o podpore reformných procesov v OSN vedúcich k modernejšej a transparentnejšej organizácii.

 

Z New Yorku minister odcestuje do hlavného mesta Spojených štátov, kde sa v pondelok 8. mája začína konferencia tzv. MSC Core Group - expertné podujatie na vysokej úrovni s témou regionálnych i medzinárodných bezpečnostných otázok. Minister Lajčák má vo Washingtone naplánované aj stretnutia s niektorými vysokými predstaviteľmi americkej vlády.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies