Lajčák: Aby OSN fungovala efektívne, potrebuje podporu členov

NETKY.SK • 19 Október 2015, 17:43 • 2 min
Lajčák: Aby OSN fungovala efektívne, potrebuje podporu členov

BRATISLAVA - Žiadnu z aktuálnych a čoraz komplexnejších výziev, či už na globálnom, regionálnom alebo národnom stupni, nie je možné vyriešiť bez spoločného úsilia a zapojenia Organizácie Spojených národov.

slovakia

left justify in out

Na to, aby OSN tieto výzvy, ktoré zasahujú štáty, spoločenstvá, životné prostredie či kultúrno-historické dedičstvo, mohla účinne riešiť, potrebuje podporu členských štátov. Vyplýva to zo slov ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom.


Lajčák podotkol, že princípy a ciele OSN sú takisto základným pilierom slovenskej zahraničnej politiky. "Vyjadril som naše znepokojenie nad vývojom v Sýrii, obavy z pokračujúcej humanitárnej krízy aj v susednom Iraku, ako aj z nestability na Blízkom východe a tiež z rozširovania terorizmu. Na tieto výzvy treba reagovať včas a spoločnými silami," uviedol Lajčák.


Šéf slovenskej diplomacie pripomenul, že prioritou Slovenska v rámci OSN je reforma bezpečnostného sektora. Dôležitosť komplexného prehodnotenia mierových misií OSN si Slovensko podľa Lajčáka uvedomuje aj vďaka tomu, že sami sme tradičným prispievateľom do týchto misií. "Žijeme v čase, keď vznikajú pochybnosti, či náhodou nie sme svedkami pokusov premeniť svetový poriadok na svetový neporiadok, či nie sme svedkami pokusu o nastolenie práva silnejšieho," skonštatoval Lajčák s tým, že práve v tomto čase je OSN kľúčovým nástrojom na presadzovanie a garantovanie univerzálnych pravidiel medzinárodného poriadku. "Slovensko takúto úlohu OSN veľmi silno podporuje," dodal.


Pan Ki-mun vyzdvihol Lajčákove aktivity v Skupine priateľov pre reformu bezpečnostného sektora a takisto ocenil aj mierové operácie, napríklad na Cypre, na ktorých sa Slovensko zúčastňuje. Pokiaľ ide o reformu bezpečnostného sektora Pan Ki-mun pripomenul, že konzultácie o tejto reforme sa vedú už 20 rokov. Dodal však, že Bezpečnostná rada OSN by mala byť zreformovaná tak, aby vedela na výzvy reagovať efektívnejšie a transparentnejšie.


Pan Ki-mun je ako generálny tajomník OSN na Slovensku po druhý raz. Cez víkend hovoril s prezidentom Andrejom Kiskom, prezrel si Vysoké Tatry i Levoču, dnes mu na Univerzite Komenského, kde mal aj prednášku so študentmi, udelili čestný doktorát. Na programe mal stretnutie aj s predsedom vlády Robertom Ficom a predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim. Takisto má na pláne aj navštíviť Gabčíkovo, kde sú ubytovaní žiadatelia o rakúsky azyl.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona