Ľahké plastové tašky sú od tohto roku spoplatnené

NETKY.SK • 2 Január 2018, 15:03 • 2 min
Ľahké plastové tašky sú od tohto roku spoplatnené

BRATISLAVA - Plastové tašky sú na Slovensku od 1. januára povinne spoplatnené. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) si od tohto kroku sľubuje obmedzenie spotreby igelitiek pri nákupoch.

slovakia

left justify in out

Ako informoval Odbor komunikácie MŽP, spoplatnené sú ľahké plastové tašky s hrúbkou steny menšou ako 50 mikrometrov. Predajcovia musia poskytovať iné druhy tašiek z papiera či textilu alebo tašky určené na opakované použitie. Za nedodržanie povinností vyplývajúcich zo zákona o odpadoch hrozia pokuty od 500 do 50-tisíc eur. Veľmi ľahká plastová taška s hrúbkou steny menšou ako 15 mikrometrov, známa ako mikroténové vrecko, spoplatneniu nepodlieha.

Jeden Slovák ročne spotrebuje približne 466 plastových tašiek, ktoré predstavujú výraznú záťaž pre životné prostredie. Minister životného prostredia László Sólymos je presvedčený, že počet plastových tašiek klesne v smetných košoch aj v prírode. „Ľahká plastová taška sa stala symbolom nezmyselnej záťaže životného prostredia. Veľmi rýchlo sa z nej stane odpad. Zákazníkovi často slúžia menej ako hodinu. Kým prenesie nákup z obchodu domov. No životné prostredie sa s každou jednou vyrovnáva desiatky rokov. Zrátané a podčiarknuté, plastové tašky zdarma sú luxus, ktorý si už ďalej nemôžeme dovoliť,“ zdôraznil Sólymos.

Novelu zákona o odpadoch z dielne envirorezortu, ktorá spoplatnila ľahké platové tašky, schválilo ešte v marci minulého roka 123 poslancov. MŽP zároveň ešte koncom roka 2016 vyhlásilo nelegislatívnu iniciatívu Slovensko bez igelitových tašiek. V súčasnosti sa k výzve pripojili maloobchodné reťazce COOP Jednota, Kaufland a podporil ju i Zväz obchodu a cestovného ruchu SR. Cieľom je postupne odstrániť ekologicky nevyhovujúce tašky z predaja a zákazníkom pri nákupoch ponúkať inú, ekologickejšiu alternatívu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona