Lagardová: Grécko musí uskutočniť dôležité reformy

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 12:06 • 2 min
Lagardová: Grécko musí uskutočniť dôležité reformy

BERLÍN - Grécko musí uskutočniť dôležité reformy, aby si zabezpečilo pomoc od Medzinárodného menového fondu (MMF).

slovakia

left justify in out

Vyhlásila to v utorok (5.4.) večer generálna riaditeľka fondu Christine Lagardová po skončení rokovania s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Informovala o tom agentúra DPA. Merkelová totiž vyzvala MMF, aby sa zapojil do tretieho záchranného programu pre Grécko.

 

Podľa DPA rokovania podčiarkli rozdiely v prístupe kancelárky a šéfky MMF k riešeniu gréckej krízy. Merkelová na tlačovej konferencii po skončení stretnutia opäť vylúčila zníženie hodnoty gréckeho dlhu, tzv. haircut. Zdôraznila pritom, že v eurozóne to nie je právne možné.

 

Ale Lagardová novinárom povedala, že pre MMF je "udržateľnosť gréckeho dlhu" rozhodujúcou podmienku pre jeho účasť na treťom záchrannom programe. Fond už v minulosti upozornil, že bez odpustenia časti z gréckeho dlhu sa ho nepodarí stlačiť na udržateľnú úroveň.

 

Šéfka fondu však zároveň vyhlásila, že vláda v Aténach musí zaviesť kľúčové, aj keď veľmi nepopulárne reformy.

Merkelová sa v utorok stretla v Berlíne s predstaviteľmi viacerých významných svetových inštitúcií. Okrem Lagardovej rokovala napríklad s prezidentom Svetovej babky Jimom Yong Kimom, generálnym tajomníkom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Ángelom Gurríom, šéfom Svetovej obchodnej organizácie (WTO) Robertom Azevedom a tiež so šéfom Medzinárodnej organizácie práce (ILO) Guyom Ryderom.

 

Témou stretnutí boli okrem iného neisté vyhliadky globálnej ekonomiky v dôsledku spomaľovania rozvíjajúcich sa ekonomík a slabého hospodárskeho rastu Európy. Lagardová v tejto súvislosti skonštatovala, že svet čelí "krehkému a slabému hospodárskemu rastu". A dodala, že globálnu ekonomiku ohrozujú viaceré riziká, vrátane spomaľovania Číny a ďalších veľkých transformujúcich sa ekonomík aj júnové referendum o odchode alebo zotrvaní Británie v Európskej únii.

 

V spoločnom komuniké potom Merkelová a šéfovia svetových organizácií vyzvali na zavedenie "rozumných opatrení a na nový prístup" ku globálnym hrozbám, ako sú rastúca nezamestnanosť a slabší hospodársky rast. Vlády na celom svete by mali podľa nich zaviesť hospodárske reformy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies