Lagardová: Brexit môže znížiť HDP Británie do troch rokov až o 4,5 %

NETKY.SK • 4 Júl 2016, 17:26 • 2 min
Lagardová: Brexit môže znížiť HDP Británie do troch rokov až o 4,5 %

WASHINGTON/LONDÝN - Odchod Británie z Európskej únie by mohol hrubý domáci produkt (HDP) krajiny znížiť do troch rokov až 4,5 %. Uviedla to šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardová.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre francúzsky denník Le Monde Lagardová povedala, že Británia by mohla na HDP stratiť v dôsledku brexitu do roku 2019 od 1,5 % do 4,5 %. K naplneniu najhoršieho scenára by podľa nej došlo v prípade, ak by Británia v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO) dostala status tretej krajiny.

 

Lagardová, ktorá 5. júla začína vo funkcii výkonnej riaditeľky MMF svoje druhé funkčné obdobie, v tejto súvislosti uviedla, že nemá ani najmenšiu predstavu o tom, ako dlho budú rokovania medzi Európskou úniou a Britániou trvať.

 

Minulý týždeň hlavný ekonóm MMF Maurice Obstfeld uviedol, že v najbližších dňoch fond predstaví novú prognózu vývoja britskej aj svetovej ekonomiky, pričom revízia bude smerom nadol. Dôvodom je práve hlasovanie Britov za odchod krajiny z EÚ. Podobne ako v prípade Británie aj prognózu vývoja nemeckej ekonomiky plánuje fond revidovať smerom nadol. Novú prognózu zverejní MMF 19. júla.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies