Lagardeová vyzvala Nemecko, aby zvýšilo investície

NETKY.SK • 8 September 2014, 12:53 • 2 min
Lagardeová vyzvala Nemecko, aby zvýšilo investície

PARÍŽ - Generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová vyzvala Nemecko, aby zvýšilo investície a podporilo tak slabé zotavovanie hospodárstva eurozóny. Zároveň dodala, že menová únia ako celok potrebuje uskutočniť ďalšie štrukturálne reformy. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Európska centrálna banka (ECB) vzhľadom na slabý výkon ekonomiky eurozóny a nízku infláciu prijala minulý týždeň sériu opatrení na podporu hospodárskeho rastu celého bloku. Prezident ECB Mario Draghi tiež vyzval vlády v regióne, ktorý platí eurom, aby podporili snahy banky svojimi výdavkami.

 

Lagardeová v reakcii na jeho výzvu v rozhovore pre denník Les Echos dodala, že na čelo tohto procesu by sa mohlo postaviť Nemecko, ktoré si momentálne požičiava peniaze na trhoch s rekordne nízkymi úrokmi a je na najlepšej ceste dosiahnuť prebytok financií vo verejnom sektore už tretí rok po sebe.

 

Lagardeová by preto uvítala verejné alebo súkromné investície do infraštruktúry v Nemecku. Zdôraznila pritom, že to nezníži konkurencieschopnosť nemeckej ekonomiky.

 

A v ďalšom rozhovore pre rozhlasovú stanicu Radio Classique konštatovala, že Nemecko môže urobiť viac pre zotavovanie európskej ekonomiky, a pripomenula, že je to aj v záujme samotného Berlína.

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová je pod tlakom druhej a tretej najväčšie ekonomiky eurozóny - Francúzska a Talianska, ktoré chcú zvýšiť verejné investície a znížiť dane, aby pomohli svojim ekonomikám. Kancelárka vyhlásila, že ak bude mať dostupné finančné prostriedky, investície sa stanú prioritou nemeckej vlády. Najprv však musí zistiť, aká je situácia v hospodárstve. Nemecko pritom do návrhu rozpočtu na rok 2015 nezapracovalo žiadne nové pôžičky, prvýkrát od roku 1969.

 

Lagardeová ale pre Radio Classique povedala, že všetci členovia eurozóny by mali zaviesť nové reformy, ktoré im pomôžu vytvoriť flexibilnejší pracovný trh a zvýšiť konkurencieschopnosť.

 

Podľa šéfky MMF krajiny eurozóny potrebujú štrukturálne reformy, ktoré odstránia prílišné regulácie a ochranu pracovného trhu a otvoria ho konkurencii. A týka sa to všetkých členov bloku, vrátane Talianska, Francúzska, ale aj Nemecka.

 

Francúzsku Lagardeová odkázala, aby sa držalo svojich plánov na redukciu rozpočtového schodku. A ECB by mala podľa nej pokračovať vo svojej menovej politike a zároveň dohliadnuť, aby príslušné regulačné úrady pozorne sledovali rast cien aktív.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies