Lagardeová: Svetová ekonomika smeruje do pokojnejších vôd

NETKY.SK • 19 Marec 2012, 10:58 • 2 min
Lagardeová: Svetová ekonomika smeruje do pokojnejších vôd

Lagardeová Svetová ekonomika smeruje do pokojnejších vôd - Svet Globálna ekonomika podľa šéfky Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeovej znovu smeruje do pokojnejších vôd. Ešte pred niekoľkými mesiacmi bola situácia takmer katastrofálna, d

slovakia

left justify in out

img

Globálna ekonomika podľa šéfky Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeovej znovu smeruje do pokojnejších vôd. "Ešte pred niekoľkými mesiacmi bola situácia takmer katastrofálna, dnes vidíme signály stabilizácie," uviedla v nedeľu (18.3.) v Pekingu. 
      Vyzdvihla, že politické opatrenia začínajú prinášať výsledky. Finančné trhy sa upokojili a najnovšie ekonomické indikátory pôsobia povzbudzujúco. "Svetová ekonomika už nie je na šikmej ploche, máme dôvod na optimizmus," pokračovala Lagardeová, ktorá vystúpila v Pekingu na Čínskom rozvojom fóre 2012. 
      Ocenila rozhodnutia Európskej centrálnej banky (ECB) z konca minulého a začiatku tohto roku a postup niektorých európskych štátov. Označila ich za prínosné. Avšak dôležitým míľnikom pri znižovaní napätia na finančných trhoch a ekonomike sa stal predovšetkým druhý balík pomoci Grécku, zdôraznila.
      Vystríhala pred sebauspokojením, svetovú ekonomiku ohrozujú podľa nej viaceré riziká - finančný systém zostáva zraniteľným, verejný aj súkromný dlh v mnohých rozvojových krajinách tak ako v minulosti je privysoký. Rastúca cena ropy môže takisto ohroziť vzostup globálnej ekonomiky. Zosilňuje tiež nebezpečenstvo, že sa konjunktúra v rastúcich ekonomikách oslabí. "Nesmieme zabudnúť, že v početných krajinách žije priveľa ľudí, ktorých sužuje nezamestnanosť," uviedla šéfka MMF.
      Čínsku vládu pochvália za opatrenia, ktoré prijala na podporu hospodárskeho rastu. Mali by prispieť k stabilizácii globálnej ekonomiky. Správne sú aj, ako povedala Lagardeová, opatrenia na podporu domácej spotreby a zníženie závislosti krajiny od exportu.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona