Lagardeová: Rozvíjajúce sa ekonomiky sa musia pripraviť na zvýšenie úrokov Fed

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 18:38 • 2 min
Lagardeová: Rozvíjajúce sa ekonomiky sa musia pripraviť na zvýšenie úrokov Fed

NAÍ DILLÍ - Rozvíjajúce sa krajiny sa musia pripraviť na to, že americká centrálna banka Fed tento rok zvýši úrokové sadzby, prvýkrát za takmer jednu dekádu.

slovakia

left justify in out

Dopad tohto rozhodnutia Federálneho rezevného systému (Fed) a najmä jeho načasovanie môže trhy zaskočiť, upozornila dnes generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová, ktorá je na návšteve Indie. Informovala o tom agentúra AFP.
     

Lagardeová pripomenula, že už v roku 2013 vyvolal Fed paniku, keď naznačil, že začne znižovať stimuly na podporu americkej ekonomiky, lebo sa zotavila z krízy.
     

Investori vtedy okamžite presmerovali tok investícií a stiahli peniaze z rozvíjajúcich sa trhov, čo ich vážne zasiahlo.
     

Šéfka MMF preto varuje pred novými výkyvmi na trhoch po tom, ako Fed zvýši úrokové sadzby, prvýkrát od roku 2006 v rámci normalizácie svojej menovej politiky.
     

Fed vzhľadom na zlepšenie vyhliadok americkej ekonomiky naznačil, že sa pripravuje na zvýšenie úrokových sadzieb, zatiaľ však jasne neoznámil, kedy sa to stane. Analytici očakávajú sprísnenie menovej politiky najskôr v polovici roka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies