Lagardeová potvrdila, že Grécko dnes MMF uhradilo splátku z úveru

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 19:01 • 2 min
Lagardeová potvrdila, že Grécko dnes MMF uhradilo splátku z úveru

WASHINGTON - Generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová potvrdila, že Grécko dnes fondu uhradilo splátku z úveru vo výške zhruba 450 miliónov eur. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

slovakia

left justify in out

"Áno, dostali sme naspäť peniaze," odpovedala Lagardeová na otázky novinárov.
     

Šéfka MMF však zároveň vyhlásila, že grécki predstavitelia musia pokračovať v doterajšom úsilí a sústrediť sa na oživenie ekonomiky, jej stabilizáciu a týmto spôsobom aj o posilnenie suverenity Grécka.
     

Dodala, že veritelia - teda MMF a partneri v eurozóne, sú pripravení kedykoľvek pomôcť vláde v Aténach, dokonca aj cez víkendy. To bol zrejme odkaz na jej rokovania s gréckym ministrom financií Janisom Varufakisom v poslednú marcovú nedeľu.
     

MMF a štáty eurozóny poskytli Grécku dva záchranné balíky v celkovej výške 240 miliárd eur, aby mu pomohli vyhnúť sa štátnemu bankrotu. Podmienkou finančnej pomoci však bolo zavedenie reforiem a úsporných opatrení, ktoré majú krajine pomôcť znížiť dlh na udržateľnú úroveň, ozdraviť ekonomiku a postaviť sa na vlastné nohy, aby už nebola odkázaná na pomoc zvonka. Škrty vo výdavkoch štátu však tvrdo zasiahli najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov. Gréci od začiatku proti úsporným opatreniam búrlivo protestovali.
     

Nová grécka ľavicová vláda, ktorá sa dostala k moci po víťazstve vo voľbách koncom januára, sľúbila, že zruší reformy aj úsporné opatrenia. Ale Aténam dochádzajú peniaze a potrebuje pomoc od veriteľov. Tí však požadujú, aby Grécko pokračovalo v doterajšom reformnom programe.
     

V záchrannom balíku ešte zostalo 7,2 miliardy eur. Veritelia vyzvali Atény, aby im predložili vlastný návrh reforiem. Ale všetko, čo im doteraz Grécko poslalo, boli len všeobecné plány bez podrobnosti o tom, akými opatreniami chce vláda dosiahnuť zníženie dlhu.
     

Varufakis dnes na konferencii v Paríži vyhlásil, že Grécko chce pripraviť fiškálny plán, ktorý bude mať zmysel. Ale nepodpíše s veriteľmi každú dohodu, ktorú mu predložia, len aby dostalo peniaze. 
     

Grécko nie je schopné požičať si peniaze na trhoch a tak je odkázané na finančnú pomoc od partnerov v eurozóne a MMF. Atény dúfajú, že sa im podarí dohodnúť s ministrami financií eurozóny na ich najbližšom zasadaní, ktoré sa uskutoční 24. apríla v Lotyšsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies