Lagardeová: Grécko musí rešpektovať pravidlá eurozóny

NETKY.SK • 26 Január 2015, 13:22 • 2 min
Lagardeová: Grécko musí rešpektovať pravidlá eurozóny

PARÍŽ - Grécko musí rešpektovať pravidlá eurozóny a nemôže vyžadovať špeciálne zaobchádzanie s jeho dlhom bezprostredne po tom, ako v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách v Grécku zvíťazila opozičná strana SYRIZA, ktorá vstupovala do volieb s programom ukončenia úsporných opatrení.

slovakia

left justify in out

Uviedla v pondelok šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová pre denník Le Monde. "Existujú interné pravidlá eurozóny, ktoré treba rešpektovať, " povedala Lagardová. "Nemôžeme vytvárať špeciálne kategórie pre takú alebo onakú krajinu," dodala. Podľa šéfky MMF je tiež potrebné, aby Grécko uskutočnilo kľúčové reformy. "To nie je otázka úsporných opatrení, sú tu hĺbkové reformy, ktoré treba dokončiť", uviedla. 

 

Podľa nemeckého eurokomisára Günthera Oettingera by reštrukturalizácia gréckeho dlhu vyslala negatívny signál do ďalších krajín eurozóny. "Ak by sme znížili dlh (pre Grécko), dalo by to zlý signál Portugalsku či Írsku, Cypru či Španielsku," uviedol Oettinger pre nemecké rádio Deutschlandfunk. Dodal, že nová vláda v Aténach sa musí držať dohôd so svojimi partnermi v eurozóne. 

 

Ministri financií krajín eurozóny sa zídu v pondelok popoludní v Bruseli, aby zvážili, ako zvládnuť situáciu v Grécku po zmene vlády, obzvlášť keď sa súčasný grécky záchranný program končí 28. februára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies