LAGARDEOVÁ: Globálne hospodárstvo vstúpilo do "nebezpečnej a neistej fázy"

NETKY.SK • 10 November 2011, 04:57 • 2 min
LAGARDEOVÁ: Globálne hospodárstvo vstúpilo do "nebezpečnej a neistej fázy"

LAGARDEOVÁ: Globálne hospodárstvo vstúpilo do "nebezpečnej a neistej fázy"

slovakia

left justify in out

img

Globálne hospodárstvo vstúpilo do "nebezpečnej a neistej fázy" a hrozí, že sa začne prepadať, ak najväčšie ekonomiky nebudú spolupracovať pri riešení problémov. Uviedla generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová v prejave na finančnom fóre v Pekingu.
"Ak nebudeme postupovať spoločne, môže sa roztočiť špirála poklesu, neistoty, finančnej nestability a kolapsu svetového dopytu," upozornila Lagardeová.
Pripomenula, že krajiny majú priestor na to, aby v rámci menovej politiky udržali pod kontrolou rast úverov. Šéfka MMF zároveň vyzvala Čínu, aby umelo nekorigovala kurz svojej meny a uvoľnila ho a tiež, aby sa viac sústredila na rast spotreby, ako na export.
"Nad svetovou ekonomikou sa sťahujú tmavé mraky a Ázia by si ich mala pozorne všímať," vyhlásila.
Podľa Lagardeovej, aj keď ázijské ekonomiky po nedávnej globálnej kríze zosilneli a udržali si mohutné tempo expanzie, nie sú imúnne voči vývoju v iných častiach sveta. Región je totiž veľmi závislý od vývozu, ktorý je motorom jeho rastu. A rozvíjajúce sa ázijské štáty nie sú imúnne ani voči otrasom na finančných trhoch, preto ich menová a fiškálna politika musí pohotovo reagovať na meniace sa okolnosti.
"Ázijské krajiny sa musia pripraviť na búrky, ktoré môžu zasiahnuť aj ich brehy," dodala Lagardeová a na záver prejavu vyzvala vyspelé ekonomiky, ktoré zápasia s problémami, aby prijali opatrenia na obnovenie dôvery a oživenie hospodárskeho rastu.

Zdroj: TASR/RTTnews



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies