Lafarge predáva závod na Urale za 104 miliónov eur

NETKY.SK • 16 September 2014, 10:07 • 2 min
Lafarge predáva závod na Urale za 104 miliónov eur

PARÍŽ - Francúzsky cementárenský gigant Lafarge dnes oznámil, že predáva svoj závod v Rusku na Urale, talianskemu výrobcovi cementu Buzzi Unicem za 104 miliónov eur. Táto transakcia umožní francúzskemu koncernu znížiť svoj čistý dlh. Informovala o tom agentúra RTTNews.

slovakia

left justify in out

Ruská dcéra Lafarge, firma Uralcement, momentálne prevádzkuje jednu cementáreň v meste Korkino, južne od Čeľjabinska. Po jej predaji sa francúzsky koncern sústredí na svoj nový závod Ferzikovo v Moskve, ktorý uviedol do prevádzky v máji tohto roka. Lafarge zaznamenal v 2. štvrťroku mierny medziročný rast čistého zisku, za čo vďačí najmä znižovaniu nákladov, keďže nepriaznivé kurzové vplyvy naďalej zasahujú do tržieb spoločnosti aj jej prevádzkového zisku.

      

Čistý zisk svetového producenta cementu v období od apríla do konca júna 2014 dosiahol 205 miliónov eur. V rovnakom období vlani zaznamenala spoločnosť čistý zisk na úrovni 201 miliónov eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje rast o necelé 2 %. Na druhej strane zisk Lafarge pre úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) o 2 % klesol, keď dosiahol 812 miliónov eur. Znížili sa aj tržby, a to z 3,56 miliardy eur v 2. kvartáli 2013 na 3,37 miliardy eur. Dôvodom sú najmä nepriaznivé kurzové vplyvy, na ktoré firma poukazovala už pri výsledkoch za 1. štvrťrok.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona