LADZANY: V sobotu sa bude v obci variť a piecť z jabĺk

NETKY.SK • 21 September 2011, 16:40 • 2 min
LADZANY: V sobotu sa bude v obci variť a piecť z jabĺk

LADZANY: V sobotu sa bude v obci variť a piecť z jabĺk

slovakia

left justify in out

img

Druhý ročník Jablkovej chuti Hontu po ladziansky sa tento rok uskutoční v sobotu 24. septembra. Podujatie organizuje obec Ladzany, občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska a Regionálna poľnohospodárska komora v Krupine. Ako TASR informoval Ľubomír Chrien z občianskeho združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska, pod prísnym dohľadom rozhodcov budú aj tento rok súťažiť dvojčlenné družstvá a vytvárať pochúťky, v ktorých bude hlavnou ingredienciou jablko. 
O ocenenie Najchutnejšie jedlo z jabĺk budú bojovať jedlá vo viacerých kategóriách. Súťažiaci budú pripravovať lahôdky múčne, ovocné, mäsové jedlá a polievky. Všetky súťažné maškrty budú môcť ochutnať aj účastníci podujatia a svojím hlasom rozhodnú o diváckej cene. Jedlá sa budú hodnotiť na základe kritérií originality, pôvodu, regionality, spôsobu spracovania, chuti, vzhľadu, vône, ale aj na základe vplyvu jedla na zdravie. "Podobné podujatia organizujeme v rámci stredoslovenského regiónu a postupne zbierame staré recepty na prípravu jedál. Naším cieľom je uchovať tradičnú chuť a aj preto presadzujeme následne zavedenie regionálnych jedál v reštauračných zariadeniach," vysvetlil Chrien. 
Ovocinárstvo má na Honte pevné korene. Už za čias Rakúsko-uhorskej monarchie sa z týchto oblastí vozilo ovocie do Pešti a ďalších miest. Genofond jabloní, ale aj ďalších ovocných stromov z Hontu sa nachádza v obci Ladzany ako jeden z 18 v rámci celého Slovenska. "Týmto podujatím chceme pripomínať a zároveň rozvíjať tradíciu ovocinárstva v tomto kraji. Dôležité je aj ukazovať, ako sa tradične dajú spracovať jablká a aké výživné a zdravé jedlá sa z nich dajú urobiť," zdôraznil starosta obce Miloš Čmela. 
Rôzne chute, vône a druhy jabĺk budú môcť obdivovať návštevníci podujatia aj v rámci sprievodnej výstavy. V rámci Jablkovej chuti Hontu sa budú dať ochutnať aj jedlá z minuloročnej súťaže Tradičná chuť Hontu, ale aj lesnícky guláš, ladzianska fašiangová kapustnica, pečená klobása, pečené prasa či koláče ladzianskych babičiek. V miestnom obnovenom Dome kultúry bude sprievodná výstava o histórii obce a hradu Čabraď a svoju šikovnosť budú prezentovať aj remeselníci a folkloristi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies