Ľadový dóm na Hrebienku má byť opäť top atrakciou zimnej sezóny

NETKY.SK • 18 December 2014, 17:47 • 2 min
Ľadový dóm na Hrebienku má byť opäť top atrakciou zimnej sezóny

VYSOKÉ TATRY - Najväčšiu atrakciu tohtoročnej zimy vo Vysokých Tatrách, Tatranský ľadový dóm, dnes slávnostne sprístupnili pre verejnosť. Osem sochárov, na čele s autorom námetu Františkom Bálekom, premenilo na ľadové kráľovstvo zhruba 47 ton ľadu z Belgicka.

slovakia

left justify in out

„Dnes sme Tatranský ľadový dóm otvorili už po druhý raz, minulý rok sme ale použili menej ľadu ako teraz. Tím sochárov ho staval 13 dní, veríme, že rovnako ako vlani aj tento rok sem zavíta množstvo návštevníkov,“ uviedla pre TASR výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.
     

Minulý rok zavítalo do ľadového chrámu zhruba 100.000 návštevníkov, Tatranci veria, že počas tejto zimy prekročia toto číslo. „Počasie nám dosť neprialo počas prípravy dómu, ale sochári sa s tým statočne popasovali. Vo vnútri máme chladenie, ktoré by malo jednotlivé sochy udržať v zmrazenom stave čo najdlhšie,“ ubezpečila Maťašovská. Vlani mohli ľadové kráľovstvo návštevníci vidieť celkom 83 dní, ak sa tento rok podarí prekročiť číslo 90, Tatranci budú veľmi spokojní.
     

„Tohtoročnou témou ľadového dómu bola ľadová rapsódia, vybrali sme si ju preto, lebo ten ľad nám to priam ponúka. Zvolili sme hudobné motívy sôch a poňali sme to o niečo viac monumentálne ako vlani, keď to bolo zamerané skôr na tú moju svadbu a bolo to intímnejšie. Povedal by som, že teraz to má viac tej ľadovej energie,“ zhodnotil sochár Bálek. Najviac dala podľa neho umelcom zabrať ľadová vitráž, ktorá má celý dóm ozvláštniť, a zároveň počasie. Tento rok nemrzlo cez deň a niektoré dni ani v noci, čo prácu dosť komplikovalo. „Tento rok sa nám to doslova topilo pod rukami, museli sme improvizovať a niektoré prvky aj meniť, robili sme ich robustnejšie a masívnejšie, aby vydržali čo najdlhšie, ale nakoniec sme to zvládli,“ uzavrel Bálek.
     

Sochári pracovali osem až desať hodín denne, aby špeciálny belgický ľad premenili na ľadovú stavbu sezóny. Okrem vlastných rúk a vody používali na opracovanie celkovo 380 ľadových blokov, s váhou jedného kusa 125 kilogramov, frézy, píly i dláta. Ľad je podľa Báleka kvalitnejší oproti minulému roku, a to bolo pre tvorcov obrovské plus. Novinkou oproti vlaňajšiemu chrámu sú okrem farebných vitráží iné sochy aj odlišné kompozičné rozdelenie dómu. Okrem medveďa či kamzíka tak v ľadovom kráľovstve nechýbajú napr. hudobné nástroje.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies