Ľadové kryhy na Hrone vystrašili obyvateľov Kozároviec

NETKY.SK • 9 Február 2012, 07:55 • 2 min
Ľadové kryhy na Hrone vystrašili obyvateľov Kozároviec

adové kryhy na Hrone vystrašili obyvateľov Kozároviec - Slovensko Ľadové kryhy na dolnom toku rieky Hron po troch rokoch opäť ohrozujú obyvateľov Kozároviec v okrese Levice. Na Dolnom Hrone je vyhlásená hydrologická výstraha prvého stupňa, ktorá upozorňuj

slovakia

left justify in out

imgĽadové kryhy na dolnom toku rieky Hron po troch rokoch opäť ohrozujú obyvateľov Kozároviec v okrese Levice. Na Dolnom Hrone je vyhlásená hydrologická výstraha prvého stupňa, ktorá upozorňuje na jav, ktorý môže spôsobiť relatívne malé nebezpečenstvo či škody na majetku menšieho rozsahu. Podľa pracovníkov Slovenského vodohospodárskeho podniku zatiaľ situácia v tejto oblasti nie je kritická, úsek však pravidelne monitorujú.
      Ľadové kryhy na Hrone chodia kontrolovať aj obyvatelia obce, ktorí sa obávajú, že sa zopakuje situácia spred troch rokov. Ľadové kryhy sa vtedy postupne posúvali od Tekovskej Breznice a blokovali cestu vode. Tá sa začala 22. januára 2009 vytláčať mimo koryto rieky a zaplavila časť Kozároviec. O dva dni neskôr rozhodol krízový štáb o použití výbušnín, ktoré mali rozhýbať ľadové kryhy na dolnom toku Hrona medzi Kozárovcami a Tlmačmi. Na približne 500 metrov dlhom úseku odpálili pyrotechnici zhruba 20 náloží, ktoré z vrtuľníka ukladali na vopred určené miesto. 
      Ochrániť Kozárovce pred opakujúcimi sa povodňami by mali opatrenia, ktoré na Hrone a jeho prítokoch Čaradický a Svätý potok pripravuje  Slovenský vodohospodársky podnik. Tieto zahŕňajú okrem ďalších opatrení aj vybudovanie dvoch koridorov na vytlačenie časti ľadov z toku Hrona do inundácie a odstránenie nánosov v koryte Hrona, ktoré pri pohybe ľadov spôsobujú vytvorenie zátarasov a bariér. Ich vplyvom dochádza k vzdutiu koryta a následnému vyliatiu vôd do okolitého územia. Navrhované opatrenia by mali byť ukončené do roku 2014 a celkové náklady sú vyčíslené na vyše 379.000 eur. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies