Ľadovce v Andách sa výrazne zmenšili

NETKY.SK • 24 Január 2013, 08:40 • 2 min
Ľadovce v Andách sa výrazne zmenšili

Ľadovce v Andách sa výrazne zmenšili

slovakia

left justify in out

img

Ľadovce v tropickej časti Ánd sa od 70. rokov minulého storočia zmenšili v priemere o 30 až 50 percent, čo predstavuje najväčší úbytok v tejto oblasti za uplynulých 300 rokov. Vyplýva to zo štúdie, ktorú v časopise Cryosphere zverejnil medzinárodný tím vedcov na čele s Antoinom Rabatelom z Laboratoire de Glaciologie et Géophysique de l’Environnement vo francúzskom Grenobli.

Odborníci mali k dispozícii údaje o približne polovici ľadovcov nachádzajúcich sa v tomto juhoamerickom pohorí. Podľa nich je za topením ľadovcov skutočnosť, že priemerná teplota v sledovanej oblasti sa od roku 1950 do roku 1994 zvýšila o 0,7 stupňa Celzia. Pretože celkový úhrn zrážok sa počas tohto obdobia výrazne nezmenil, tento faktor nemal na zmenšovanie ľadovcov vplyv. Najväčší úbytok pritom zaznamenali u menších ľadovcov v nižších nadmorských výškach. Tie, ktoré sa nachádzajú v nadmorskej výške pod 5 400 metrov, stratili od konca 70. rokov každoročne približne 1,35 metra hrúbky ľadu, čo je dvojnásobne viac než u väčších ľadovcov vo vyšších nadmorských výškach. "Pretože maximálna hrúbka ľadu u menších ľadovcov v nižších výškach len zriedkavo presahuje 40 metrov, pri takomto ročnom úbytku pravdepodobne počas niekoľkých desaťročí úplne vymiznú," uviedol Rabatel, podľa ktorého by zánik týchto ľadovcov znamenal vážny problém s nedostatkom vody. Najviac postihnutou oblasťou by bolo pravdepodobne údolie rieky Santa v Peru, obyvatelia ktorého výrazne závisia od vody pochádzajúcej z ľadovcov. 

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies